Petak 24.01.2014.
03:12
Beta

Gori Ukrajina: Nemiri i na zapadu zemlje

Žestoki nemiri na ulicama ukrajinskih gradova
 

Dvomesečni protesti, koji su do sada bili najžešći u Kijevu, ove nedelje su imali i prve žrtve - pet osoba je izubilo živote. Opozicioni lideri su predsedniku Vikotru Janukovič dali rok da napravi ustupke ili će pojačati demonstracije.

Pročitajte još:

* Kličko: Sve će da nas hapse!

Janukovič je danas razgovarao s predsednikom Skupštine Voldoimirom Ribakom i zatražio od njega da sazove vanrednu sednicu radi "brzog rešenja" krize i da bi Skupština potvrdila očekivane rezultate pregovora s opozicijom.

Opozicija traži raspisivanje prevremenih izbora, kako bi bili okončani protesti koji su pre dva meseca počeli zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpiše sporazum o pridružvanju EU. U gradu Lavov blizu granice s Poljskom, stotine demonstranata su
uzvikujući "Revolucija!" upale u kancelariju regionalnog guvernera Oleha Saloa kojeg je postavio Jankovic. Pošto su ga opkolili, prinudili su ga da potpiše ostavku.

U gradu Rivnu, demonstranti su razbila prozore i vrata, a potom i zaposeli kancelariju guvernera. U najamnje još dva grada na zapadu Ukrajine su protivnici Janukoviča upali u prostorije vlasti.

Ukrajinsko ministarstvio unutrašnjih poslova saopštilo je da su pritvorena 73 osobe, od koji se 52 istražuje zbog "masovnih nereda", što je optužnica po novom zakonu koja može doneti osam godina zatvor.

2024 © - Vesti online