Petak 24.01.2014.
08:41
Beta

"Ulazak u EU jača poverenje u Srbiju"

Foto: Ilustracija
 

"To će privlačiti strane investicje, to će privlačiti i investicije nas građana da to što imamo po džepovima i slamaricama, stavimo u neke ekonomski korisne prilike, da kupujemo akcije", kazao je Matejić sinoć na jagodinskoj televiziji Palma plus.

Ulazak u EU će povećati poverenje i u Srbiju i u njeno društvo. "Kao posledicu svega toga verovatno je razumno očekivati da se povećaju strana ulaganja, da počne da cveta biznis. To dovodi do zapošljavanja, do rasta plata, rasta standarda. To je 'benefit' koji se dobija od EU", kazao je Matejić.

On smatra da će građani Srbije imati i druge koristi: "Ako ja osećam da sam, prihvatanjem nekih evropskih standarda, bezbedniji na ulici, to je za mene korist koja proističe iz tih pregovora i naših opredeljenja da poštujemo evropske standarde".

Matejić je istakao da te koristi vide građani kada odu da rade u neku uređenu zemlju i dodao da je "uvek bolje živeti u uređenijoj nego haotičnoj zemlji". Na pitanje o tome za koliko godina bi Srbija mogla da postane članica EU, Matejić je kazao da, "ako bi Srbija ispoljila sposobnost da identifikuje sve sopstvene probleme koji su predmet pregovaranja, i sposobnost da ih reši, da se adaptira na zakonodavstvo i druge
standarde EU, taj proces se može obaviti, kao što kaže premijer (Ivica) Dačić, do 2018. godine".

Matejić je rekao da je Poglavlje 35, koje se tiče odnosa Srbije i Kosova, bolno za državu, ali treba prihvatiti da "Evropska unija neće probleme koji bi sa proširenjem nastali, neće da ima unutar sebe konflikt. Neće da ima nov Kipar".

2024 © - Vesti online