Četvrtak 23.01.2014.
21:12
mozzartsport.com

Evroliga: Makabi nadigrao Partizan!

Žofri Lovernj

Potop! Košarkaši Partizana nisu uspeli da naprave novo čudo u Tel Avivu, već su, poput ljutog rivala iz Srbije, doživeli ubedljiv poraz od Makabija u jednom od derbija 4. kola grupe F - 88:67.


Težak poraz crno-belih još više je otežala činjenica da je kapiten Dragan Milosavljević doživeo povredu kolena, i sada se samo čeka dijagnoza, uz nadu da se ne radi o istoj povredi koju su pretrpeli Bertans i Vesterman. Povredu skočnog zgloba obnovio je Sofoklis Skorcanitis, koji je i u meč ušao rovit.


Ponos Izraela je od samog starta pokazao ko je gazda u Nokija Areni, potpuno nadigravši rivala iz Beograda, u svakom smislu te reči. Blistali su Aleks Tajus sa 16 poena i Tajris Rajs, koji je dodao 15, a i ostatak tima imao je veliku ulogu u još većoj pobedi... I osveti za poraz iz 2010. godine. Košarkaši Partizana bili su potpuno izbačeni iz ritma zonskim presingom koji je igrao protivnik u dobrom delu utakmice. Bezidejna igra u napadu, loša selekcija šuteva i čak 17 izgubljenih lopti kumovali su ovakvom konačnom rezultatu. Bogdanović je meč završio sa 17 poena, koliko je imao i Kinsi, a Lovernj sa 11. Iznenađujuće, Gašić je meč počeo bez nekoliko standardnih startera (Bogdanović i Kinsi), dok su u prvih pet svoje mesto našli Bezbradica i Tepić. S druge strane Dejvid Blat je na parket izveo nešto nižu postavu, sa Skorcanitisom na poziciji centra i Smitom kao četvrokom.


Vrlo nervozno su oba tima ušla u susret. Posle sedam minuta igre rezultat je bio 8:6 za domaćina, a velike probleme crno-belima pravio je Skorcanitis, koji je ubacio dva poena, uz dva skoka i jednu asistenciju. Ali, Makabijev teškaš je vrlo brzo obnovio povredu skočnog zgloba, zbog čega je bio prinuđen da napusti parket, a zamenio ga je Šon Džejms. I upravo je Džejms, uz Rajsa i Hikman bio pokretačka snaga tima, koja je snažnom odbranom po celom terenu brzo slomila mladi tim Partizana i istrčanim kontrama donela 11 poena prednosti pred sam kraj kvartala - 20:9. Brzopoteznu seriju 10:0 prekinuo je Milosavljević sa linije penala, a rezultatom 20:11 završena je deonica.


U istom ritmu domaćin je nastavio i narednih deset minuta igre. Blu je šutem sa poludistance vratio dvocifrenu prednost, koju je, posle promašaja Milutinova, kaznio Ingls svojom prvom trojkom na meču - 25:11. Košarkaši Partizana bili potpuno izbačeni iz ritma, nisu imali nikakvo rešenje u napadu, a domaćin je svaku, pa i najmanju grešku, kažnjavao. Tek poneki šut iz igre ubacili su Kinsi i Lovernj, a Blu, Tajus i Ohajon su gazili očajne crno-bele. Do polovine druge deonice rezultat je bio 36:15, što je, u tom trenutku bila i najveća prednost domaćina. Sve do samog kraja prvog poluvremena košarkaši Makabi držali su visok ritam i nisu odustajali od dobitne kombinacije koja je donosila veliku prednost. Hikman i Tajus su nastavili svoju odličnu igru, pa je Makabi na veliki odmor otišao sa još većih 28 poena razlike - 47:19.


Na samom početku drugog poluvremena Makabi je preko Tajusa otišao i na plus 30, ali je Partizan zaigrao dosta bolje u napadu i uspeo da se vrati u život. Bogdanović je u dva navrata uspeo da izazove faul protivnika, ubaci i koš i bacanje, Milosavljević i Lovernj su ubacili po trojku, s tim što je Francuz pogodio i šut sa poludistance, ali je Tajus bio bez greške. U trenucima kada su crno-beli počeli da igraju znatno bolje usledio je pravi šok - povreda Dragana Milosavljevića, koji nije  mogao sam da napusti parket, već je to učinio uz pomoć Pere Božića. Ipak, zahvaljujući Bogdanoviću i Kinsiju, šampion Jadrana je nekoliko minuta uspevao da se drži na koliko-toliko podnošljivih 20 poena zaostatka, ali je i to bilo kratkog veka.
Prvo je reagovao Rajs sa linije penala, da bi Smit posle brze kontre i ubačenog bacanja uvećao prednost na 25 poena - 68:43 i bilo je jasno da će Beograđani doživeti debakl na mestu uspeha...


A tako je i bilo - Makabi je rešetao kako je stigao, ispod koša i sa distance i uvećavao prednost iz napada u napad. Bogdanović je jedini imao spreman odgovor, ponekad su se uključivali Kinsi i Lovernj, ali sve je to bilo nedovoljno da se poraz ublaži.

2024 © - Vesti online