Četvrtak 23.01.2014.
22:08
Beta

SAD: Zajednica će biti osnovana po zakonu Kosova

Trejsi En Džejkobson, ambasador SAD u Prištini, smatra da je bolje da Srbija i Kosovo gledaju u budućnost nego da se osvrću nazad
 


"Kosovski zakoni i Ustav su veoma napredni i daju veliki broj nadležnosti lokalnim vlastima", rekla je ambasadorka SAD Televiziji Most u Zvečanu, i izrazila nadu da će zajednica pomoći predstavnicima skupština opština da sarađuju i donose odluke važne za urbano planiranje, obrazovanje i ostalo.
 

Rešeno 40.000 imovnskih zahteva

Povodom ocena da je malo urađeno na povratku raseljenih i rešavanju pitanja privatne svojine i državne imovine, Meri En Džejkobson rekla je da "ambasada SAD čini sve i daje doprinos u radu Kosovske agencije za imovinu i da je rešeno 40.000 od prispelih 42.000 zahteva".

Trejsi En Džejkobson istakla je da su granice Kosova utvrđene i da Vlada SAD podržava Kosovo u tim granicama kao nezavisnu i demokratsku državu.


"Smatramo da i Kosovo i Srbija treba da nastave put ka evropskim integracijama i otuda potreba za normalizacijom odnosa između te dve države. Važnije je gledati u budućnost i razmišljati o tim koracima nego osvrtati se nazad", rekla je ambasadorka SAD na Kosovu.


“Srbi, glasajte 23. februara“

Ona je pozvala građane severne Kosovske Mitrovice da glasaju na izborima za gradonačelnika i da među kandidatima izaberu one koji će moći da učine najviše za njih i opštinu.


"Izađite 23. februara na izbore i dajte svoj glas ljudima za koje smatrate da to zaslužuju", rekla je ambasadorka Džejkobson i izrazila zadvoljstvo jer "postoje legitimni izabrani predsednici opština i odbornici sa kojima će moći uspešno da sarađuju na realizaciji projekata na severu Kosova".

2024 © - Vesti online