Četvrtak 23.01.2014.
18:13
Srna

Kako su kineski komunisti postali milioneri?

Nemačka tv stanica NDR i novine "Zidojče cajtung" tvrde da kineska politička elita već godinama tajno provodi financijske transakcije preko poreznih oaza u inostranstvu.

Foto: Ilustracija

Brojni bliski rođaci vodećih članova Komunističke partije i drugih uticajnih političara imaju takozvane ofšor firme na britanskim Devičanskim ostrvima i u drugim karipskim državama.

Ovi podaci proizlaze iz poverljivih dokumenata, zbirke takozvanih "ofšor - liks" podataka koji se, navodno, odnose i na najuži dio kineske vlade. U dokumentima se, navodno, pominje zet kineskog predsjednika Si Đinpinga. Prodica njegovog prethodnika Vena Žiabaoa navodno je osnovala više firmi u poreskim oazama, a na njihovom čelu su Žiabaov sin i zet. U dokumentima se pominje i ime njegove ćerke.

Ofšor firme su već odavno ustaljene među kineskom vodećom elitom.

Ćerka Li Penga, premijera koji je na funkciji bio od 1987. do 1998. godine, obavljala je poslove preko karipskih država, kao i nećak Hua Đintaoa, kineskog predsednika u periodu od 2003. do 2013.

I porodica Denga Sjaopinga zarađivala je na takav način. On važi za jednog od najvažnijih političara u modernoj Kini. Iz pozadine je upravljao Komunističkom partijom od kraja 1970-ih do svoje smrti 1997.godine.

Brojni članovi Narodnog kongresa registrovani su kao direktori ofšor firmi. Za političku kinesku elitu ove optužbe su vrlo delikatne. Firma u nekoj poreskoj oazi nije ilegalna, ali za izvoz deviza postoje vrlo stroga pravila i granice.

2024 © - Vesti online