Četvrtak 23.01.2014.
15:33
Beta

72 godine od Novosadske racije

Na komemoraciji kod spomenika "Porodica", na Keju žrtava Racije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su stravični zločini u Novosadskoj raciji počinjeni nad ljudima samo zato što su bili druge vere i druge nacije.

Spomenik žrtvama Novosadske racije

On je naveo da mladima treba neprestano govoriti o ideji tolerancije i mira, kako se tragedije poput Racije nikada više ne bi ponovile, i dodao da suživot nema alternativu na ovim prostorima.

"Sve ideologije i politički koncepti ne mogu da se mere sa veličinom i značajem jednog ljudskog života", kazao je Vučević.

Prema istorijskim podacima tada je u Novom Sadu i drugim mestima u Vojvodini pobijeno više hiljada ljudi, među kojima najviše Srba, Jevreja i Roma. Pomen Srpske pravoslavne crkve služio je bački episkop Irinej, a komemorativni obred Jevrejske zajednice vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Episkop Irinej je rekao da nažalost ima ljudi koji se ne pokaju lako za zlo koje čine ili koje su činili.

"Svako čovekoubistvo kroz istoriju mnogih pokoljenja je u stvari besmisleno i bezumno ponavljanje prvoga bratoubistva u istoriji ljudskoga rada, ono koje je izvršio Kain nad Aveljom. Ubistvo jednoga čoveka nije manje zlo nego pobiti čitavo čovečanstvo", naveo je Irinej.

Prema njegovim rečima, koriste se različiti interesi i motivi za ubijanje ljudi, a u novije vreme kao izgovor se čak koristi i zaštita ljudskih prava. Vrhovni rabin Jevrejske zajednice Isak Asiel poručio je da svi treba u sebi da nađemo snage da pobedimo zlo, kako se ono ne bi ponavljalo.

Komemoraciji su prisustvovali i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sa potpredsednicima Milivojem Vrebalovim i Đorđem Milićevićem, predstavnici Kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, MUP-a Srbije, Vojske Srbije i drugi.

Delegacije su položile vence na spomenik "Porodica", a sa broda ratne mornarice spušteni su venci u Dunav. Pomen je završen kod spomen-ploče žrtvama na novosadskoj plaži Štrand, gde su ubistva i počinjena.

2024 © - Vesti online