Četvrtak 23.01.2014.
12:40
Beta

Đurašković: Moje hapšenje je političko

Đurašković, koji je ranije na početku procesa negirao krivicu, rekao je da je njegovo hapšenje i sve što se potom dogodilo bila politička volja.

Milo Đurašković

On je sudu ispričao da je u privatizaciju putarskih preduzeća ušao 2003. godine kupovinom 70 odsto kapitala Preduzeća za puteve Niš, koje je kasnije dobro poslovalo i u 2004. i 2005. godini ostvarilo 35 miliona evra prihoda.

"Sa tako dobrim rezultatima rastu i moje ambicije da dalje učestvujem u privatizacijama", rekao je Đurašković i dodao da je o kreditima razgovarao i sa predstavnicima Delta banke.

U razgovoru sa tadašnjom direktorkom Delta banke Draginjom Đurić, kako je rekao, saznao je da je Delta banka prodata Inteza banci i da će Mišković možda želeti da investira u putarska preduzeća.

"Dobio sam pozitivan signal i zeleno svetlo da Mišković želi da investira", rekao je Đurašković i dodao da su 2005. godine osnovali konzorcijum za kupovinu Preduzeća za puteve Beograd.

"Taj konzorcijum činilo je 48 odsto Delta M, 51 odsto PZP Niš i jedan odsto Emisio broker", rekao je Đurašković i dodao da je kasnije stav Delta M bio je da ne želi da se razvija u putarskoj industriji.

Procenjeno je da je vrednost Nibens grupe, u čijem su sastavu privatizovana putarska preduzeća, 300 miliona evra, a Đurašković je od Miškovića otkupio njihov udeo od 41 odsto za milion evra.

Kako je naveo, putarska preduzeća u njegovom vlasništvu dobro su poslovala do 2009. godine, kada sa Vladom Srbije vlasnici preduzeća nisu postigli dogovor oko reprograma dugova preduzeća Putevi Srbije prema putarskim preduzećima.

"Ti razgovori su krenuli u lošem pravcu. Oni su pričali da u budžetu nema para za te obaveze, da se razmišlja o likvidaciji Puteva Srbije, a na kraju smo dogovorili da se dug reprogramira u 12 polugodišnjih rata", dodao je on.

Kako je naveo, tada počinje borba za opstanak Nibensa, a putna privreda je dobila rak ranu.

Đurašković je danas od suda zatražio da razmotri spajanje postupaka, pošto mu se odvojeno sudi za zloupotrebe u preduzeću Fam Kruševac. Đurašković bi danas trebalo da završi iznošenje odbrane, a sutra je planirano da Marko Mišković počne iznošenje odbrane.

2024 © - Vesti online