Četvrtak 23.01.2014.
16:12
Beta

Lezbijke će moći da imaju svoju decu

Foto: Ilustracija

Ustavni sud Austrije zatražio je od vlade da do kraja ove godine izmeni zakon koji je do sada dozvoljavao samo heteroseksualnim parovima da imaju decu putem donirane sperme.

Sud je u skladu sa Evropskim sudom za ljudska prava saopštio da ne postoje "nikakvi značajni razlozi", koji bi pravili razliku između heteroseksualnih i homoseksualnih parova.

Ustavni sud je zaključio da donirana sperma i veštačka oplodnja lezibijki ne "ugrožava instituciju porodice".

"To je veliko olakšanje za lezbijske parove koji žele decu", rekla je Barbara Šlahter, predsednica udruženja homoseksualnih roditellja FamOS.

Prema njenim rečima, do sada su lezbijski parovi išli u inostranstvo. Katolička crkva u Austriji, zemlji gde ima mnogo vernika, izrazila je zabrinutost, dok su političke stranke u zemlji pozitivno reagovale na tu novu meru.

Odluka suda, međutim, ne odnosi se na homoseksualne muške parove, jer je u Austriji zabranjeno da žena bude u drugom stanju i rodi dete za muške homoseksualne parove. Ti parovi mogu da osvoje dete. U Danskoj, Švedskoj, Noverškoj, Finskoj, Islandu, Belgiji, Velikoj Britaniji i Španiji, lezbijskim parovima je dozvoljeno da imaju decu putem donirane sperme i veštačke oplodnje.

2024 © - Vesti online