Četvrtak 23.01.2014.
11:37
Beta

Mađarska i Austrija: Pretnje olimpijskim komitetima lažne

 

Među zemljama koje su primile preteća pisma je i Slovenija, što je potvrdio predstavnik slovenačkog olimpijskog komiteta Brane Dmitrović. Međutim, prema tvrdnjama mađarskog i austrijskog komiteta pretnja koja im je upućena je lažna.

"To je lažna poruka, pošiljalac je iz Izraela, i on već nekoliko godina šalje slične pretnje", saopštio je predstavnik za štampu Volfgang Ajhler i dodao da je "poruka već proverena jer je stigla pre dva dana".

I predstavnik Mađarskog olimpijskog komiteta za međunarodne odnose Zigmond Nađ je potvrdio da je, posle analize, utvrđeno da pretnja nije stvarna. On je, kako prenose agencije, rekao da je preteće pismo poslato Međunarodnom olimpijskom komitetu i ruskim organizatorima Igara u Sočiju na analizu i da je ocenjeno da pretnja nije stvarna.

"I MOK i ruski organizatori nakon obavljene analize pisma zvanično su objavili da pretnja nije stvarna. Osoba koja je poslala pismo već je slala svakakve poruke mnogim članovima olimpijske porodice", rekao je Nađ. 

Predsednik Hrvatskog olimpijskog komiteta Zlatko Mateša je istakao da taj komitet nije primio nikakve terorističke pretnje u vezi predstojećih ZOI u Sočiju.

"Nismo dobili nikakve prijetnje, ali smo upoznati s time da su ih dobili neki nacionalni olimpijski odbori, na primer Austrija i Slovenija", rekao je Mateša za agenciju Hina. 

Pre nekoliko dana je na internetu objavljena video poruka sa terorističkim pretnjama olimpijskim igrama u Sočiju u kojoj su dva muškarca rekla da u toku igara niko neće biti siguran. Ruski mediji su izvestili da je poruku pripremila islamska
teroristička organizacija koja je odgovorna i za bombaške napade krajem decembra u Volgogradu.

Zimske olimpijske igre u Sočiju počeće 7. februara.

2024 © - Vesti online