Četvrtak 23.01.2014.
13:51
Đ. Barović - Vesti

Ministri uče kako da čuvaju državu

Studije bezbednosti: Polaznici i predavači
 

Studije traju 21. nedelju, a među polaznicima su i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković i službenici BIA, Skupštine Srbije, kao i visoki državni službenici iz BiH, Hrvatske i Makedonije.
 

Prvo predavala pa onda učila!?

I Dragišić i Dimitrijević ističu da su bezbednosne studije nastale po uzoru na istovetne institucije u Evropi i SAD, ali nekadašnji pomoćnik ministra odbrane kaže da je u Srbiji problem nedostatak metodologije.
- U vreme dok je Ministarstvo odbrane držala DS, ministri su bili predavači na tim studijama i to je bila osnovna koncepcija. To je sada promenjeno, pa je Zorana Mihajlović prošle godine drugoj generaciji održala predavanje kao ministar, a sada je i sama polaznik studija - zapaža Dimitrijević.

Svi koji su se ponadali da bi uskoro mogli da vide Zoranu Mihajlović u Generalštabu u utegnutom vojničkom kombinezonu, Lazara Krstića na paradnoj uniformi neke od specijalnih jedinica ili Aleksandra Vulina u odori specijalaca iz BIA moramo da razočaramo.


- Možda lepo zvuči, ali niko od pomenutih ministara nije započeo ove studije da bi kasnije preuzeo funkcije u Ministarstvu odbrane ili MUP-u. Osnovna svrha studija jeste da se najviši državni službenici upoznaju s bezbednosnim sistemom zemlje, a zatim i pripreme za donošenje strateški važnih odluka - kaže profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić.


Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane, istoričar Bojan Dimitrijević, koji je učestvovao u formiranju ovih studija, kaže da je ove godine napravljen presedan jer su prvi put kao polaznici uključeni i ministri.


- Očigledno je prevagnula želja vojnog vrha da se približi političkoj eliti. Pretpostavljam da je to urađeno da bi se doprinelo boljem položaju bezbednosnog sektora - kaže za "Vesti" Dimitrijević.


On sumnja da će ministri "štreberski" pristupiti ovim studijama, mada je ministarka Mihajlović već izjavila da neće propuštati časove.
- Iskreno sumnjam da će im dnevne obaveze dozvoljavati da budu na svim predavanjima - zaključuje Dimitrijević

2024 © - Vesti online