Četvrtak 23.01.2014.
13:02
J. L. Petković - Vesti

Kompromis na štetu kosovskih Srba

Kosovska Mitrovica (Foto: Arhiva)
 

- Zbog niza odluka koja je Vlada Srbije donela u vezi s KiM, a pogotovo zbog Briselskog sporazuma, interesi Srba polako, ali sigurno postaju različiti od interesa države i građana Srbije. Dakle, to je posledica odluka Vlade Srbije, ali i pritisaka međunarodne zajednice i protežiranje interesa institucija Kosova u celokupnom procesu - zaključuje ovaj stanovnik Cernice.

Žrtve evropskog puta

- Građani bez građanskih prava, Srbi sa Kosova su koleteralna šteta ili žrtva Srbije na njenom evropskom putu. I to je u skladu s "pohvalom" Aleksandra Vulina da su Srbi s Kosova najviše doprineli srpskom putu za EU. A na tom putu Evropska unija stavlja kao prvi prioritet odvajanje Kosova. To zaista budi sumnje u namere Brisela - upozorava Nenad Maksimović.

Marko Jakšić, bloger iz Kosovske Mitrovice, kaže da u njegovom rodnom gradu nije čuo nijedan pozitivan komentar o početku pregovora EU i Srbije.

- Vrlo značajan korak za Beograd na putu ka EU, ali za njih dodatni strah od novih pritisaka koji će se na tom dugom putu normalizacije odnosa sa Prištinom narednih godina pojaviti, i najverovatnije okončati formalnim zahtevom za priznanje nezavisnog Kosova na kraju procesa pregovaranja. Ljudi u Kosovskoj Mitrovici uglavnom su razočarani u EU i ono što je kao posrednik u Briselskim sporazumima ponudila. Uglavnom su sva rešenja polovična i na njihovu štetu pa takav odnos i nije iznenađujući. Početak pregovora jeste veoma značajan trenutak koji mi, stanovnici Srbije, predugo čekamo, ali bojim se da datum nije zaslužen suštinskim promenama i prilagođavanju evropskim standardima, što je prioritet našeg društva, već neverovatnim popuštanjem oko Kosova poslednjih godinu dana, ističe Jakšić.

On dodaje da "s obzirom da se jedno od prvo otvorenih poglava tiče Kosova, očekujem samo nove pritiske na vlasti u Srbiji i probleme na terenu".

- Ne delim entuzijazam Vlade Srbije kada je reč o početku pregovora i zaista ne smatram da je ovo najznačajniji događaj u novijoj srpskoj istoriji. To je samo jedan od koraka u pridruživanju. Do sada ih je bilo puno, a doćiće na red i novi. Na žalost, cena puta Srbije ka EU biće Kosovo, kaže Nenad Maksimović, izvršni direktor Nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju.

2024 © - Vesti online