Sreda 22.01.2014.
19:33
24sata.hr

Sestro, nastavite, meni isteklo radno vreme!

Što se čudite, to svi rade, priznaje zagrebački hirurg
 

Neimenovani hirurg iz Kliničkog bolničkog centra "Rebro" u Zagrebu, ispričao je da je pacijenta ostavio usred operacije, jer mu se smena završila, a prekovremene sate mu, tvrdi, ne plaćaju.

"Započeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operisao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, ali moja se smena završila. S obzirom na to da mi niko po novom ne plaća rad posle završetka smene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao. Posle tri sata operaciju je i dovršio", kaže hirurg.

On tvrdi i da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali, već da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u poslednje tri sedmice.

"Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila izužetno teška i sreća je što je sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na hirurgiji dogodi operacija koju jedan lekar počne, a drugi dovrši", priznao je neimenovani hirurg.

Razlog za ovakvo, kako se navodi, neetično ponašanje je novi kolektivni ugovor, po kojem je lekarima KBC-a uveden smenski rad, a godišnje se priznaje 180 sati prekovremenog rada. Lekari tvrde da im taj prekovremeni rad ne plaćaju, dok u hrvatskom Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća. Ovaj spor traje već mesecima.

Predsednika Udruženja hrvatskih pacijenata Marija Drlju šokirala je informacija da neko od hirurga uopšte praktikuje odlazak s nedovršene operacije.

"Zar im ljudski život tako malo vredi", pita se Drlje i kaže da hirurg mora da završi operaciju koju je i počeo, jer sve drugo ugrožava život pacijenta koji u nesvesnom stanju ni ne zna da ga je preuzeo drugi lekar, kaže Drlje.

On smatra da to treba strogo regulisati zakonom, a da lekarima koji su u stanju da pacijenta napuste u toku operacije nije ni mesto u medicini. "Mislim da su to pojedinačni slučajevi. Poznajući naše lekare, najveći deo njih nikad to ne bi učinio", uveren je Drlje.

2024 © - Vesti online