Sreda 22.01.2014.
17:09
Beta

Kinezi spojili Zemun i Borču

Svečanosti povodom spajanja glavnog raspona mosta čija bi izgradnja trebalo da se završi do kraja ove godine, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ambasador Kine u Beogradu Džang Vansjue i predstavnici privremene uprave Beograda.

Ministar saobraćaja je naveo da je planirano da se most i deo pristupnog puta - do "zrenjaninske petlje", završe do 27. decembra. Antić je rekao novinarima da će most znatno poboljšati saobraćaj, jer kamioni u tranzitu ubuduće neće prolaziti centar Beograda.

Taj most je "jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji u proteklih nekoliko decenija i nijedan drugi projekat neće tako suštinski uticati na saobraćaj kao ovaj most", ocenio je ministar i dodao da nijedna politička stranka ne treba da "svojata" most koji je naručila država.

Predsednik Nikolić je rekao da je učestvovao u izgradnji tri mosta u Srbiji, ali da mu je najdraži most Zemun-Borča jer je to "simbol da Srbija može da sarađuje sa svima".

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali je kazao da će most Zemun-Borča doprineti boljem povezivanju Beograda i Južnog Banata, i privrednom razvoju.

Izgradnja mosta dugačkog 1.482 metra, počela je oktobra 2011, a rok za završetak je bio kraj oktobra ove godine. Uz Pančevački most, to je tek drugi most koji povezuje Beograd i banatsku obalu Dunava.

Most Zemun-Borča je prvi projekat uz učešće kineskih kompanija na osnovu državnog sporazuma Srbije i Kine. Kineska kompanija CRBC, Vlada Srbije i Grad Beograd su ugovor o projektovanju i izgradnji mosta sklopili aprilu 2010, a kamen-temeljac je položen tri meseca kasnije, na zemunskoj strani.

Domaća preduzeća gradi 21 kilometar prilaznih puteva koji će most povezati sa zrenjaninskim i pančevačkim putem što će bit takozvana Severna tangenta oko Beograda. Ukupna vrednost radova je 255 miliona dolara.

Veza mosta sa zrenjaninskim putem biće završena do kraja 2014, a veza do pančevačkog puta kasni zbog problema sa eksproprijacijom, te se očekuje da će biti izgrađena do avgusta iduće, 2015. godine.

2024 © - Vesti online