Četvrtak 23.01.2014.
01:13
N. Jokić - Vesti

Kosovom platili put u Evropu

Poštanska marka sa motivima početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji
 

Već danas pregovarački timovi Srbije i EU otpočeće u Briselu "dubinsko upoznavanje-skrining" o tome kako srpski zakoni moraju biti usaglašeni s propisima i odredbama EU.
 

Kraj raspada Jugoslavije

- Srbija će narednih godina prolaziti kroz težak period reformi na planu pravosuđa i ekonomije, ali će odluka o njenom prijemu na kraju biti politička kao što je to uvek do sada bio slučaj - ocenio je jedan sagovornik "Vesti", dobro upućen upravo u proceduru prijema balkanskih država.
To znači da će od Kosova i takozvane "sveobuhvatne normalizacije" ključno zavisiti prijem Srbije u EU. Time će biti zatvoreno poslednje poglavlje ratnog raspada bivše Jugoslavije, posledica koje je taj raspad imao po Srbiju uključujući i bombardovanje NATO-a 1999. godine bez saglasnosti UN, čime su prekršene sve ključne međunarodne povelje i sporazumi.

 

Uz EU i NATO?

Da li ulazak u EU obavezno podrazumeva i ulazak u NATO? Odgovor na ovo pitanje delimično je juče dao ministar spoljnih poslova Grčke, pozdravljajući početak pregovora sa Srbijom "i perspektivu evro-atlantske integracije". Evropska integracija podrazumeva svrstavanje uz NATO u strateškom smislu bilo da Srbija postane članica NATO-a bilo da ostane aktivna članica NATO programa "Partnerstvo za mir" kao što su to Švedska ili Švajcarska, na primer. U oba slučaja isključena je mogućnost da Srbija u trenutku ulaska u EU vodi dvosmislenu odbrambenu strategiju u smislu i NATO i Rusija i Kina.

Šta očekuje Srbiju? Posle Crne Gore Srbija će biti druga zemlja koja pregovara o prijemu u EU po novoj, strožoj proceduri, ustanovljenoj kako se ne bi ponovila loša iskustva sa Rumunijom i Bugarskom. Novina je da pregovori počinju otvaranjem ne najlakših pregovaračkih poglavlja kao do sada već najtežih.

Osmesi za istoriju: Vučič, Dačić i Mrkić sa Fileom i Barozom
 

Kako je juče na konferenciji za štampu nagovestio evropski komesar za proširenje Štefan File, šta čeka Srbiju govori primer Crne Gore koja je prošlog decembra posle dvogodišnjeg "skrininga" (dubinskog upoznavanja i usaglašavanja) otvorila poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost. Novina je takođe da se ova poglavlja otvaraju istovremeno u paketu sa poglavljima 5, 6 i 20 gde su javne nabavke i sve ostalo što govori o efikasnom delovanju tržišta i suzbijanju monopola.
 

Ponosni na trobojku u Briselu

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je zvaničan početak pregovora sa EU najvažniji događaj za Srbiji od Drugog svetskog rata.
"Ovo je istorijski dan koji se ne može prenebregnuti. Ovaj dan određuje dalji put Srbije i vrednosti kojima teži i za koje se zalaže", rekao je Dačić.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija zna da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.
"Zastava Srbije ispred zgrade EU pored zastava ostalih zemalja članica je velika stvar i simbol za našu zemlju, ali i znak da možemo da uradimo ono što su svi evropski narodi učinili", rekao je Vučić.

- Poglavlja 23 i 24 biće prva otvorena i poslednja zatvorena - rekao je File juče u Briselu naglasivši važnost poglavlja 35 koje se odnosi na
"normalizaciju odnosa sa Kosovom".
 

I marka u čast pregovora

U promet je juče puštena i posebna poštanska marka kojom se obeležava početak pregovora. U saradnji s Kancelarijom za evropske integracije i Pregovaračkim timom za pristupanje Srbije EU, Pošta Srbije je pripremila posebnu seriju poštanskih maraka.
Poštanska marka u Srbiji je emitovana i povodom početka pregovora Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju 2005. godine.

Da li će Srbija da bi ušla u EU morati zvanično da prizna Kosovo kako to žele pre svega Nemačka i Velika Britanija? Za sada odgovor na ovo pitanje je odrečan. Naime, prema generalnom stavu EU zauzetom u decembru i prema tekstu pregovaračkog okvira, od Beograda i Prištine se traži da "ulože napore da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova u vidu pravno obavezujućeg sporazuma pre nego što Srbija postane članica EU". Formulacija "sveobuhvatna normalizacija" usvojena je u decembru na zahtev većine zemalja EU uključujući i onih pet koje nisu priznale Kosovo, dok su se Nemačka i Velika Britanija bezuspešno zalagale da se pred Srbiju postavi zahtev za "punom normalizacijom odnosa sa Kosovom".


"Sveobuhvatna normalizacija" ostavlja u perspektivi mogućnost da se pronađe "izuzetno rešenje za izuzetnu situaciju" i da se od Srbije prilikom prijema ne traži zvanično priznavanje Kosova jer se to ne traži ni od država kao što su Španija i Rumunija, na primer, ali da se traži da Beograd pravnim sporazumom garantuje trajnost postignutih sporazuma. Drugim rečima to bi značilo da postoje realne šanse da se od Srbije uoči ulaska u EU ne traži priznavanje Kosova ali da se traži da kroz pravno obavezujući sporazum garantuje da neće ometati funkcionisanje Kosova kao nezavisne države.

Nikolić: Dan za pamćenje!

Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je, povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, rekao da je Srbija zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope.


"Srbija je svojom istorijom, svojom žrtvom, zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope. Danas se i to desilo. Ovaj dan će biti upamćen, ako ga iskoristimo kako treba", naveo je Nikolić na Tviteru.


Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. "Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan", naveo je Šulc na svom Tviter profilu.


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton čestitala je Srbiji na otpočinjanju pristupnih pregovora sa EU, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport. "Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji cilj je koji treba da nas sve ujedini", napisao je Davenport.


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje prve međuvladine konferencije i ukazao je da ona ima istorijski značaj za ceo region. Slovački poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan čestitao je Srbiji. "Srećno Srbijo, i radujemo se daljim naprecima na vašem putu ka EU u 2014. godini!", saopštio je Kukan.


Čestitke stižu i iz Crne Gore. Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čestitao je građanima Srbije i predsedniku i poslanicima srpskog parlamenta početak pregovora o članstvu u EU. Početak pregovora pozdravile su i političke partije u Srbiji - DS, LDP, SNS, URS, SDA Sulejmana Ugljanina...

2024 © - Vesti online