Sreda 22.01.2014.
06:18
Srna

Danas skrining EU o Kosovu

Foto: Ilustracija
 

Šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da predmet ovog poglavlja nisu pregovori o daljoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da za to i dalje ostaje zadužen dijalog.

Ona je navela da je predmet tog poglavlja praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"To je još jedan instrument za razgovor, gde će Srbija moći da EU predstavi kako vidi provođenje svega dogovorenog u normalizaciji, gde su osnovni problemi i šta se može uraditi i koliko je potrebno pomoći", rekla je Mišćevićeva za B92.

Ona je dodala da je plan Srbije da ove godine proba otvoriti neka lakša poglavlja, kao što je 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu i trošenje budžetskih sredstava, te da se u ranim fazama otvore poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu, pravosuđe i slobode.

Delegaciju Srbije će danas u Briselu na skriningu poglavlja 35 predvoditi ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Prema okviru EU za pregovore sa Srbijom, poglavlje 35, uz poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, policiju i osnovna prava, biće u središtu pregovaračkog procesa koji je danas počeo u Briselu.

Komesar EU za proširenje Štefan File je na konferenciji za novinare naglasio da dijalog Beograda i Prištine, uz unutrašnje reforme, predstavlja osnovni faktor u određivanju napretka Srbije na evropskom putu.

Posle skrininga, Evropska komisija će sastaviti izveštaj na osnovu koga će Evropski savet doneti odluku o zvaničnom otvaranju pregovora o ovom poglavlju.

2024 © - Vesti online