Utorak 21.01.2014.
18:06
Vestionline

Japanci nemilosrdno kolju stotine delfina

Nesrećni delfini će i četvrtu noć ostati zarobljeni, a neki će biti ubijeni, poručili su aktivisti. U gradu Taidžiju ovaj lov na delfine je glavni događaj godine, a iako ga mnogi na zapadu osuđuju, veliki broj Japanaca brani ovaj lokalni običaj, za koji kažu da nije ni malo drugačiji od klanja drugih životinja radi mesa.

"Ribari u našoj zajednici koriste prava na lov. Smatramo da treba da štitimo naše stanovnike od kritika", rekao je gradonačelnik Taidžija Kazutaka Sangen.

On se obrušio na aktiviste koji brinu za očuvanje života u moru, rekavši da oni koriste lov na delfine kako bi privukli pažnju i prikupili novac. Udruženje "Si šepard" inače uživo preko Tvitera prenosi događaj u japanskom zalivu.

Gradonačelnik Sangen je kaže da se lov na delfine promenio i da grad želi da uradi istraživanje o delfinima u cilju otvaranja morskog parka. Dodao je i da su se metode lova promenile, pa je on sada manje okrutan.

Američka ambasadorka u Japanu, Kerolin Kenedi, izrazila je zabrinutost zbog ovog lova. "Duboko sam zabrinuta nehumanošću lova i ubijanja delfina", poručila je jedina preživela ćerka ubijenog predsednika SAD Džona Kenedija.

Portparol japanske vlade, Jošihide Suga, stao je u odbranu kontroverznog lova rekavši da je on zakonit. Inače, vlada pokrajine u kojoj se nalazi grad Taidži ove godine je dozvolila ulov 557 dobrih delfina.

2024 © - Vesti online