Utorak 21.01.2014.
14:16
mozzartsport.com

Partizan drugi, Zvezda šesta po izvozu igrača!

Veliki promet, mala zarada: Detalj sa večitog derbija
 

Na prvi pogled lista koja bi sve u srpskom fudbalu trebalo da učini ponosnim, ali kada se malo zamislite veliko je pitanje da li imamo razloga da budemo zadovoljni zbog podataka koji slede. Međutim, činjenice su nepobitne, a one kažu da su Partizan i Crvena zvezda, pa i OFK Beograd, u samom vrhu evropske liste klubova po broju igrača koje su izvezli.


Partizan je na visokom drugom mestu sa 66 predstavnika u najjačim ligama Evrope (broji se prvih 31, dakle i Superliga), odmah iza neprikosnovenog Ajaksa, koji mu beži za tri koraka, a iznad 60 fudbalera ima još samo Barselona (61)! Odmah iza su Sporting iz Lisabona (52), splitski Hajduk (52) i šestoplasirana Crvena zvezda sa 50 igrača.


Srbiju na listi koju je sačinio CIES, institut za demografska istraživanja u svetu fudbala, predstavlja i OFK Beograd sa 36 fudbalera - dovoljno za deobu 19. pozicije sa timovima kakvi su Bajern Minhen, Arsenal, Olimpik Lion, kao i Sigma Olomuc.
Naravno, ni ostali balkanski klubovi ne uspevaju da zadrže igrače, pa je zagrebački Dinamo deveti (45), a Osijek (41) na 14. poziciji.


I niko od klubova iz ex-YU nema više od 10 predstavnika u takozvanim "ligama petice", odnosno prvenstvima Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske.
Interesantan je i još jedan detalj. Zaključno sa oktobrom 2013, kada je spisak sastavljan, Partizan je u prvom timu imao sedmoricu igrača poniklih u Humskoj, koliko i OFK Beograd svoje dece (računaju se oni koji su u periodu od 15. do 21. godine proveli makar tri sezone u klubu). Zvezda je tu brojku svela na svega pet imena, više samo od Šahtjora i Levskog (po 4), te Porta, koji računa na samo jednog igrača poniklog u omladinskom pogonu šampiona Portugala?!


Ajaks je na koti 12, Barselona ih ima čak 16, Osijek neverovatnih 24, a dvocifreni su i Hajduk, Fejenord, MTK iz Budimpešte, Slavija Prag, Arsenal, Sigma, Lion i Ren. Jedino što nedostaje na ovoj listi su cene... A tu srpski klubovi ne prolaze baš najbolje, jer im dece beže pre no što im porastu brci.

2024 © - Vesti online