Uni na tren, vraćen osmeh na lice

Lutki se najviše obradovala: Una Savić

Kako je mala Una bila na pauzi između terapija, došla je zajedno sa roditeljima i bratom sa velikim osmehom na licu, uprkos poteškoćama koje je prošla, a koje je iznova očekuju. Tom prilikom Savićima smo uručili ukupno 3.000 evra, od čega je donacija od 1.500 anonimnog donatora iz Bad Homburga kao i 350 evra od humanitarne organizacije Pomoć deci sveta na čelu sa Pelkom Budaković iz Frankfurta.

Kako je u međuvremenu u kafeu Trokadero u Ofenbahu za malu Unu prikupljeno još 1.100 evra, dok je 50 evra poslao Goran Đurašin iz nemačkog grada Hasloha, to su im istog dana i ovi darovi uručeni. Ubrzo smo saznali od roditelja da Una već narednog dana mora na novu terapiju u bolnicu. A pošto je na muke kroz koje je prošla na onoj prvoj već zaboravila - kako to samo deca umeju, bila je vedra, živahna i nasmejana. Čim se malo privikla na novu sredinu i nepoznate ljude oko nje, istrčala je na hodnik da se poigra sa svojim 10-godišnjim bratom Milošem. Za tili čas sve nas šarmirala je svojom neposrednošću.


 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Prvih dana terapijama lekom "glivec" Unini dani na klinici bili su veoma teški. Bilo joj je muka, često je povraćala i odbijala hranu, tako da početak lečenja nije bio nimalo jednostavan, što je kod nas izazvalo veliki strah. Kasnije su lekari uveli još neka sredstva ne bi li smanjili te neugodne posledice i donekle su uspeli - pričala je zabrinuto majka Sandra.
 

Udruženi možemo više: Učesnici akcije u Trokaderu
 

U nastavku razgovora, objasnila nam je kako trenutno, i to igrom slučaja, žive na svega kilometar od naše Redakcije, u stanu koji im je do kraja ovog meseca prepustila jedna naša zemljakinja.
 

Akcija u Trokaderu

Kafe-bar Trokadero u Ofenbahu kod Frankfurta, nedavno je pozvao svoje goste da iskažu solidarnost i pomognu maloj Uni Savić. Humanitarno veče organizovao je bračni par Marina Bogdanović i Darko Stanojčić, vlasnici Trokadera, koji su sav prihod od prodatog pića te večeri priložili za Unu. Akciji su se pridružili i muzičari, pevač Luka Antonić i klavijaturista Zoran Ignjatović Mrak, konobarica kafea Neli Aderhold i Slobodan Mihajlović, snabdevač ovog kafea. Svi su se odrekli honorara te večeri u korist ljupke devojčice. Posebna staklena posuda sa Uninom slikom bila je pripremljena i povremeno kružila kroz kafić, kako bi gosti mogli da doniraju dobrovoljni prilog.

                                                                                                         Z. V.

- Snalazimo se nekako. Za ovo vreme otkada smo u Frankfurtu, seljakali smo se više puta. Dugujemo ogromnu zahvalnost zemljacima ovde, koji nam zaista izlaze u susret po tom pitanju, jer novca da plaćamo i skupu kiriju zaista nemamo. Malo je reći hvala svim tim dobrim ljudima za ovo što čine za našu ćerkicu, ali mi nemamo drugog načina da se zahvalimo. Neka im dragi Bog stostruko vrati. Mi ćemo ostati njihovi večiti dužnici - iskrena je Sandra Savić.
 

Uručenje donacije: Aleksandar Savić

Ova požrtvovana majka, kao i njen suprug Aleksandar Savić su, podsećamo, teškom mukom prikupili 110.000 evra, kako bi njihova malena ćerka mogla da bude primljena na nemačku kliniku i započne lečenje. Zato im je svaki prilog dragocen, pošto ni sami ne znaju koliko će još dugo morati da borave u Frankfurtu, niti koliko će na kraju iznositi celokupni troškovi lečenja njihovog deteta koje se bori za život.


- Kako će se stvari dalje odvijati sa Uninim lečenjem još ne znamo. Rano je za prognoze. Tokom ove sedmice imamo novi razgovor sa lekarima i iskreno se nadamo da će tu biti i neko od lekara koji govore srpski jezik, kako bi nam pomogli oko prevoda svih tih stručnih izraza na nemačkom, koje do sada nismo razumeli - rekao je otac Aleksandar Savić, dodavši:
 

Hvala svima od srca: Porodica Savić
 

- Terapija koju Una sada prima trebalo bi da dovede do potpunog izlečenja, bez operacije presađivanja kostne srži. Ali, ako i bude potrebna, lekari nas ovde uveravaju da odgovarajućeg donora neće biti teško pronaći, jer poseduju veliku bazu podataka potencijalnih davalaca organa, što nas donekle bar malo umiruje i teši.


Srdačan razgovor sa Savićima priveden je kraju, pa je Una iz Redakcije "Vesti" ispraćena dobrim željama, kao i poklon-knjigama za decu iz naše Knjižare, koje će joj mama i tata čitati pred spavanje i tokom dugih terapija oporavka u bolnici koje joj tek predstoje. Posebnu radost izazvala je lutka koju je odmah prigrlila. Dogovorili smo se da nas ubrzo ponovo poseti sa još lepšim osmehom i dobrim vestima.
 

Apel zemljacima iz Frankfurta

- Sa stanom je zaista teško, pošto nigde ne možemo da se dugo zadržimo i nekome budemo na teretu. Ipak nas je četvoro. Što se nas tiče, mi bismo spavali i na goloj zemlji, ali uslovi u kojima Una mora da boravi su zahtevni i gotovo sterilni - kaže majka Sandra.


Zato ovom prilikom u ime Savića upućujemo apel zemljacima iz Frankfurta i bliže okoline da se jave telefonom Redakciji "Vesti" (06101 58 660 ili 06101 - 58
6612), ako su u mogućnosti da pomognu familiji Savić i besplatno ponude adekvatan smeštaj, jer iz stanu u kojem se sada nalaze moraju da isele već krajem
ovog meseca.

2020 © - Vesti online