Utorak 21.01.2014.
14:39
M. Roknić - Vesti

Pupovac u sukobu interesa?

Ruši sve stereotipe: Doktor Svetozar Livada
 

U saopštenju koje potpisuje prof. dr Svetozar Livada stoji da je dužnost predsednika Nadzornog odbora Tesla štedne banke nespojiva sa obavljanjem dužnosti poslanika u Hrvatskom saboru, čime je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Stoga Livada u prijavi Poverenstvu traži da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odluči o kazni protiv Pupovca zbog kršenja zakona i da obavesti javnost o utvrđenim činjenicama i odlukama.
 

Postupak

Još u junu prošle godine Poverenstvo je donelo odluku o pokretanju postupka protiv Milorada Pupovca, upravo zbog članstva i kasnije predsedavanja Nadzornim odborom Tesla banke i dalo mu rok od 15 dana da se izjasni.
- Molimo Poverenstvo da obavesti javnost zašto do sada o tom pitanju nije odlučivalo - navodi se u prijavi Zajednice Srba Hrvatske.

U izjavi za "Vesti", profesor Livada podseća da je u istoriji Srba u Hrvatskoj "najveći domet bila Srpska banka d.o.o, koja je podigla zgradu u najstrožem centru Zagreba, gde je sada Hrvatska poštanska banka. Pupovac sebe voli da vidi u tim istorijskim relacijama Tesle, Pribičevića, Srpske banke...


- Samo što on, za razliku od tih veličina koji su stvarali nove vrednosti, samo troši. On je uvek na budžetu i u sukobu interesa.


Livada podseća da se ulog koji su kod osnivanja Tesla štedne banke, pre nekoliko godina, dali Izvršno veće Vojvodine i Vlada Republike Srbije, i danas troši na menadžerske plate, ravne onima u bankama koje ostvaruju velike profite. Da je ta banka pokrenuta sa humanim ciljevima, da pomogne, kako je najavljivano, povratničke projekte, morala bi poslovati na asketskim principima - ističe Livada, a ne da nekolicina ljudi krcka osnivački kapital, umesto da su se borili za povratak imovine Srpske banke, pogotovo velelepne zgrade u Jurišićevoj.


- To je javašluk i morao sam na to reagovati. Pupovac je lak na novac, uvek je imao leba bez motike i mi u srpskoj zajednici moramo bar da pokušamo da to zaustavimo - naglašava Livada.

2024 © - Vesti online