Utorak 21.01.2014.
05:46
Beta

Počeli pregovori Srbija - EU


Foto: Ilustracija

Ministar spoljnih poslova  predsedavajućeg EU, Grčke, Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim  zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je  "Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo".

Srpski premijer Dačić je najavio da će na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.

Na sastanku učestvuje evropski komesar za proširenje Štefan File, a srpsku stranu predstavljaju premijer Ivica Dačić, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević.

Sastanku prisustvuju i šefovi diplomatija Austrije i Hrvatske, kao i ministri za evropske poslove Slovačke i Mađarske, koji time žele da ukažu na važnost početka pregovora o članstvu Srbije u EU.

Planirano je da sastanak traje jedan sat, nakon čega će biti održana konferencija za

novinare.

Srpski premijer Dačić je pre početka skupa razgovarao s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Miščević: Ključna tačka

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da je današnja međuvladina sednica u Brislelu kojoj počinju pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju ključna tačka sa koje nema povratka u opredeljenju budućnosti zemlje.

"Današnja sednica je tačka sa koje nema povratka. Srbija sada zaista i potpuno opredeljuje svoju budućnost u smislu kreiranja društva, koje će ličiti sva evropska društva koja nas okružuju", rekla je Miščevićeva za RTS i dodala da je ovo faza u kojoj vladavina prava postaje "ne samo obaveza nego i vrednost, i da se kreiranjem uslova za otvaranje pregovora otvaraju uslovi za normalnost života".

Simić: Sednica uspeh Srbije i EU

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je da je današnja prva međuvladina sednica u Briselu kojom Srbija počinje pregovore za ulazak u Evropsku uniju (EU) uspeh ne samo za Srbiju već i za EU.

"To je veliki uspeh EU, jer ona do sada nije uspela nijedan rat da spreči, niti da spreči sukobe. Za njih je to jak kapital i u ovom trenutku žele da ga sačuvaju", kazao je Simić za TV Pink i naveo da tačan datum ulaska Srbije u EU zavisi i od brzine kojom će se EU oporavljati od krize u koju je upala.

"Naš tačan datum ulaska u EU ne zavisi samo od nas, nego i od same EU i kojom će se brzinom ona oporavljati od krize u koju je upala. Ako bude dobro funkcionisalo nemačko tržište, biće dobro i nama. Iz naše zemlje u Nemačku idu najmoderniji tehnološki proizvodi", kazao je Simić.

2024 © - Vesti online