Sreda 17.03.2010.
12:43
Tanjug

Nema nafte za transbalkanski naftovod

Sporazum o izgradnji transbalkanskog naftovoda, namenjenog za transport 35 miliona tona nafte uz zaobilaženje "uskog grla" u moreuzu Bosfor, potpisali su predstavnici Rusije, Grčke i Bugarske još 2007. godine.

Predsednik "Transnjefta" Nikolaj Tokarev je ranije tvrdio da dogovor Rusije i Turske oko naftovoda Samsun-Čejhan ne znači da se odustaje od projekta Burgas-Aleksandropolis. Ruski mediji su, međutim, pozivajući se vlasite izvore, isticali da postoji opasnost da se od projekta Burgas-Aleksandropolis odustane ukoliko Rusija odluči da učestvuje u izgradnji "turskog" naftovoda.

Naftovod dug 280 kilometara je, prema planu, trebalo da bude izgrađen od bugarske crnomorske luke Burgas do grčkog Aleksandropolisa na Egejskom moru.


Ruska kompanija "Transnjeft", međutim, nije ni pokrenula radove na postavljanju cevovoda, koji je trebalo da bude završen do jeseni 2009. godine.


Projekat koči i odluka nove vlade Bugarske da izvrši reviziju svih sporazuma sa Rusijom, ali ruska kompanija nije ranije ni jednom javno ukazala na problem sa sirovinama za ovaj naftovod.


Za punjenje gasovoda zadužene su kompanije "Rosnjeft" i "Gasprom njeft", ali je ova druga za taj projekat spremna da obezbedi tek tri miliona tona nafte godišnje.


Rusija je sem toga prošle godine odlučila da se priključi projektu naftovoda Samsun-Čejhan, uz pomoć kojeg Turska želi da rasteriti Bosfor. Ruski poslovni dnevnik ukazuje da je taj naftovod direktan konkurent projektu Burgas-Aleksandropolis.


Uz sve to, i Turska i Bugarska su važni partneri Rusije u projektu gasovoda "Južni tok".

2024 © - Vesti online