Sreda 17.03.2010.
12:22
Tanjug

Izbegnut bankrot "Opela"-uvođenje mini vozila

Franc je, u izjavi agenciji DAPD, ocenio da je "Opel" učinio veliki napredak u procesu restrukturisanja i stabilizacije finansijskog poslovanja, ali da su ostala još mnoga otvorena pitanja na putu da ta robna marka postane samostalnija nego sada.

"Opel" nastoji da do 2014. godine oko 80 odsto njegovih modela bude staro manje od tri godine. Za ovu godinu planira se lansiranje osam modela, a za narednu četiri, ukljucujući i elektricno vozilo "ampera."

Britanska vlada je, podsećaju agencije, prošle sedmice najavila da će "Opelu" odobriti garancije za kredit od 300 miliona evra, ali još nije sigurno da li će se na sličan potez odlučiti i Nemačka, koje ne želi da pomaže posrnule kompanije novcem poreskih obveznika iz državnog budžeta.


Američki GM je prošle godine odustao od prodaje "Opela" konzorcijumu kanadske "Magne" i ruske "Sberbanke" i odlučio da vlastitim snagama i uz pomoć vlada zemalja u kojima nemački proizvođač automobila ima pogone pokuša da stabilizuje poslovanje "Opela" uvođenjem novih modela.


Specijalizovani interenet portal "Autonjuz" je danas objavio da "Opel" i njegova britanska filijala "Voksol" planiraju da proizvedu novo mini vozilo, kako bi zadovoljile evropske potrebe za manjim i štedljivijim automobilima, a da se kasnije planira i njegova električna verzija.


Šef "Opelovog" marketinga i prodaje Alen Vizer rekao je da će novo vozilo biti nešto manje od "korse" i da je već dobilo interni naziv "iPod na točkovima" (iPod on wheels).


Izvršni direktor "Opela" Nik Rajli izjavio je da će kompanija uložiti 11 milijardi evra u narednih pet godina u finansiranje razvoja unapređene tehnologije i u širenje ponude uvođenjem novih i unapređenjem sadašnjih modela.

2024 © - Vesti online