Ponedeljak 20.01.2014.
15:47
Beta

Aušvic nije poljski nego nacistički!

To što je u Poljskoj, ne znači da je njihov, poručuju Poljaci: Aušvic
 

Izraz "poljski koncentracioni logor", koji se često upotrebljava u engleskom govornom području da označi geografski položaj, nemački istoričari označili su kao nedopustiv zato što sugeriše lažnu odgovornost za zločine holokausta.

"To su nedopustive reči koje sugerišu potpuno lažnu krivicu za zločine. Apelujemo na nemačko javno mnjenje da su suprotstavi potpuno pogrešnoj formulaciji o nemačkim zločinima u vreme Drugog svetskog rata", citira iz apela Nemačkog saveza istoričara današnja "Gazeta viborča".

Istovremeno su, međutim, istoričari protestovali zbog predloga poljske opozicione konzervativne desnice da se izraz "poljski logor" za stratišta Jevreja tokom Drugog svetskog rata tretira u Poljskoj kao krivično delo za koje bi pretila kazna do pet godina zatvora.

Nedavno je predlog takvih izmena krivičnog zakona, uprkos buri u javnosti, prošao u Sejmu poljskog parlamenta kroz prvo čitanje. "U slobodnoj zemlji nije nadležnost vlade da definiše istorijsku istinu, niti da ograničava slobode istoričara pretnjama da će biti kažnjeni. To može da naruši slobodu naučnih istraživanja", naglasili su nemački istoričari.

"Značaj nemačkog apela biće mnogo veći nego svi dosadašnji poljski protesti", kazao je poljskom listu istoričar sa Univerziteta u Vroclavu Kšištof Ruhnjevič.

Kampanju protiv formulacije "poljski logori" za Aušvic, Brikenau, Treblinku i druge koncentracione logore u kojima su Hitlerovi nacisti pokušali da likvidiraju evropske Jevreje, pokrenuo je pre nekoliko godina poljski dnevnik "Žečpospolita". Poljaci u svetu koji naiđu na tu formulaciju u medijima ili na internetu zasipaju redakcije protestnim mejlovima i traže da se ukloni.

Kampanji se pridružilo nešto kasnije i poljsko Ministarstvo inostranih poslova a ambasadori Poljske u svetu redovno traže ispravku i izvinjenje od medija. Kampanja je urodila plodom bar u najuglednijim medijima u SAD, pošto se u internim priručnicima za novinare i urednike naglašava da ti logori ne mogu da se nazovu poljski logori.

Lapsusi bez zle namere se ipak povremeno ponove, kao kada je 2012. godine Aušvic kao poljski logor smrti označio američki predsednik Barak Obama, ali odmah posle upozorenja je uputio Poljacima zvanično izvinjenje.

2024 © - Vesti online