Ponedeljak 20.01.2014.
15:21
B92

Pružanje prve pomoći kažnjivo zatvorom

Tokom prošlogodišnjih demonstracija povređeni su sklanjani u džamije gde su im lekari i imami pružali medicinsku pomoć. Sada je to zabranjeno!
 

Onaj ko bude prekršio zakon mogao bi da se suoči s kaznom zatvora u trajanju i do tri godine i novčanom kaznom u iznosu više od 700.000 evra. Zakon je stupio na snagu 18. januara.

Kritičari strahuju da bi zakon mogao da se koristi kako bi se sprečili lekari i drugo medicinsko osoblje da pruže pomoć povređenim demonstrantima u vreme masovnih uličnih protesta, kakvi su bili u toj zemlji u junu prošle godine.

"Donošenje zakona kojim se pružanje prve pomoći kriminalizuje i kojim se kažnjavaju oni koji brinu za povređene demonstrante je ustvari deo neumornog nastojanja turske vlade da ućutka sve glasove koji im se suprotstavljaju", izjavio je Vinsent Iakopino, viši medicinski savetnik organizacije "Lekari za ljudska prava" (PHR) sa sedištem u SAD-u, prenosi Al Džazira.

U saopštenju ove organizacije se navodi kako ovakav zakon stavlja u opasnost zdravlje i život svakog čoveka. Zakon čiji je predlagač vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) zabranjuje lekarima, primera radi, da rade izvan državnih zdravstvenih institucija, ondnosno da lekari osnivaju privatne klinike ili rade i za privatne klinike.

Prošlog meseca su i Ujedinjene nacije izrazile zabrinutost zbog ovog zakona i pozvale tursku vladu da još jednom razmotri svoju odluku, međutim, zakon će se ipak primenjivati.

2024 © - Vesti online