Sreda 17.03.2010.
11:51
Srna

Turska deportuje 100.000 Jermena?!

 Fotografija genocida nad Jermenima
 

Početkom meseca Turska je povukla svoje ambasadore iz Vašingtona i Štokholma nakon što su Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa i parlament Švedske usvojili neobavezujuće rezolucije.

Upozoreno je i da bi rezolucije mogle da utiču na proces pomirenja između Turske i Jermenije.

"Trenutno u Turskoj živi 170.000 Jermena, a samo 70.000 ima tursko državljanstvo i mi tolerišemo preostalih 100.000. Ukoliko bude potrebno, možda ću morati da im poručim da se vrate u svoju zemlju, jer oni nisu naši državljani", rekao je Erdogan.

Više stotina hiljada Jermena ubijeno je 1915. godine kada ih je tadašnje Otomansko carstvo masovno deportovalo iz istočne Anadolije.


Jermene su ili ubijali vojnici ili su umirali od gladi i bolesti. Istoričari navode da je to prvi primer genocida u 20. veku.

Većina Jermena, koji su u Turskoj, žive i rade u Istambulu. Mnogi su u Tursku došli nakon zemljotresa u Jermeniji 1988. godine.

Erdogan je okrivio jermensku dijasporu da je odgovorna za usvajanje rezolucija u stranim parlamentima i pozvao je Jerevan i druge strane vlade da ne padaju pod uticaj njihovog lobiranja.

Turski premijer je naglasio da Jermenija mora da donese veoma važnu odluku, a to je da se distancira od svoje dijaspore. On je dodao da svaka strana država kojoj je stalo do Jermenije poput Amerike, Francuske i Rusije treba da pomogne Jerevanu da se oslobodi uticaja dijaspore.

Analitičari navode da bi Erdoganovi komentari mogli da zategnu odnose između Turske i Jermenije.

Jermenija i Turska su, posle višedecenijskog neprijateljstva, u oktobru prošle godine, uz posredovanje Švajcarske, postigle sporazum o otvaranju međusobne granice i uspostavljanju diplomatskih odnosa.

2024 © - Vesti online