Ponedeljak 20.01.2014.
12:06
J. L. Petković - Vesti

"Srbe tek čekaju pravi izazovi"

Ranđel Nojkić, lider Srpskg pokrata obnove na Kosmetu
 

On još dodaje da u Zajednicu srpskih opština veruje, ali ne i prvom čoveku Kancelarije za KiM - Aleksandru Vulinu.

Znam za glasine

Nedavno je isplivala nova verzija o ubicama dečaka u kafiću Panda u Peći?!
- Na Predsedništvu SPO smo razgovarali o tome i Vuk Drašković se vrlo dobro seća da je na sahranu tih dečaka jedino naša stranka poslala zvaničnu delegaciju koji je predvodio tadašnji potpredsednik Vojislav Mihajlović. I već su se čule te glasine, a bilo nam je čudno da nijedna zvanična delegacija, pre svega SPS-a nije došla.

U kampanji se nije spominjalo sprovođenje kosovskih zakona?
- Kampanja je potpuno pogrešno vođena, pre svega stavljena je na odgovornost jednom čoveku, ministru bez portfelja Aleksandru Vulinu i Kancelariji za KiM. Normalno je što su podržavali jednu opciju, ali ne što su pljuvali sve ostale političke stranke, pa danas imamo situaciju da upravo sa njima moraju da prave koalicije. "Srpska" nigde nije osvojila većinu da samostalno formira vlast. Vulin zaista ima kontradiktorne izjave i istina je da na Kosovu pokušava da stvori stvori partijsku infrastrukturu. Ne verujem mu uopšte.


Zbog čega toliko nepoverenje?

- Znam da je napravio toliko štete, i mislim da i dalje pravi štetu, naročito sada u ovim tehničkim pregovorima. Znam da u nekim razgovorima o integracijama nudi više nego što traži. A razlog je neznanje, nepoznavanje situacije, i pokušaj da se predstavi kao sveznajući i da može da upravlja sudbinama Srba sa KiM.
 

Zajednica, glas razuma

- Zajednica srpskih opština bi morala da bude i glas razuma za Beograd. Odnosno, da predstavnici Zajednice predstavnicima Beograda, naročito onima koji su zaduženi za Kosovo, kažu šta je realno, a šta nije. Da ne izjavljuju više stvari koji samo bacaju prašinu i oči i daju lažnu nadu - kaže Nojkić.

Da li su građani razočarani?
- Naravno da jesu. Srbima na KiM mora da se kaže istina. Na severu se priča da ih je Vulin prevario, da je podneo ostavku, a onda ih ubeđivao da traže da se on vrati. Ne može sa Srbima tako. Mora da se razgovara otvoreno, da se kaže sa čime će se suočiti i šta je zapravo cilj Beograda, a onda zajednički da se bore za ostvaranje tog cilja.

Sa čime će se to Srbi suočiti?
- Pre svega na severu, sa situacijom da zakoni Kosova moraju da se primene, sa činjenicom da su na izbore izašli po kosovskim zakonima i da će morati da ih poštuju. Suočiće se i sa tim da ako budu izašli jedinstveno na parlamentarne kosovske izbore, moraće da polože zakletvu koja će se bitno razlikuje od one na lokalnom nivou. Dakle, Srbi će se suočiti sa mnogim izazovima i nije u redu da ih neko vara i ubeđuje u suprotno.

Kakva je budućnost Zajednice srpskih opština?
- Verujem u nju. Ne u smislu da će biti neku izvršnu vlast onako kako govore zvaničnici, ali mislim da će imati veoma jasnu političku poruku i može da bude koordinator svih budućih aktivnosti Srba u institucijama Kosova, gde će moći vrlo jasno da se bore za svoje prava.

2024 © - Vesti online