Nedelja 19.01.2014.
16:17
Beta

Blace: Ukinut sud, ali stigao ultrazvučni aparat

Promene u Blacu: Sudska jedinica prestala sa radom nakon skoro 90 god. postojanja 
 

-Tu odluku donelo je Ministarstvo pravde na osnovu poslednje reforme pravosuđa, pa će ubuduće nadležnost blačkog Suda preuzeti Osnovni sud u Kuršumliji, rekao je Krstović i dodao da će se u prostorijama bivšeg suda u Blacu obavljati jedino prijem podnesaka i overa dokumenata.

Prema njegovim rečima, za stanovnike Blaca to znači da će morati da putuju 35 kilometara u Kuršumliju za sve ostale poslove kao što su istrage, parnice, ostavinske rasprave, krivične i vanparnične postupke.

On je izrazio žaljenje što Ministarstvo pravde nije uvažilo molbu i preporuku Skupštine opštine Blace da se ne ukida sud u tom mestu.

Krstović je dodao da je sudska jedinica u Blacu prošle godine bila jako ažurna i imala 407 ostavinskih rasprava, 50 više nego sudska jediniča u Kuršumliji, a posedovala je i potrebne kadrove i kompletnu infrastrukturu - kabinete za sudije, kancelarije za sudske radnike i sale za suđenja.

Sud u Blacu osnovan je 1926. godine a 1990. je izgubio status suda i postao odeljenje Opštinskog suda Prokuplje.


EU poklonila ultazvučni aparat Domu zdravlja u Blacu

Savremeni ultrazvučni aparat vredan dva miliona dinara, donacija Evropske unije i Vlade Švajcarske, deo je programa pomoći opštinama juga Srbije.

Kako je izjavio za agenciju Beta direktor te ustanove Miroljub Vuksanović, radi se o vrednoj donaciji koja će omogućiti mnogo brže i preciznije dijagnostikovanje bolesti pacijenata iz te opštine.

"Radi se o najsavremenijem aparatu sa tri sonde zahvaljujući kojem će se obavljati pregled jetre, bubrega, pankreasa, štitne žlezde, dojke, nervnog, krvnog i mišićnog sistema i precizni pregledi trudnica i srca fetusa", kazao je Vuksanović.

EU je nedavno toj ustanovi donirala i putničko vozilo Fiat koje služi za prevoz pacijenata na dijalizu koji žive u udaljenim selima te opštine.

2024 © - Vesti online