Nedelja 19.01.2014.
15:52
Beta

Obama menja NSA, EU aplaudira

"Poverenje jeste bilo narušeno. Biće potrebno mnogo vremena da se ono ponovo uspostavi", rekla je potpredsednica Evropske komisije Vivijen Reding.

Špijunaža razbilo poverenje, ako ga je uopšte i bilo: Barak Obama

U govoru, koji je u petak održao u američkom Ministarstvu pravosuđa, Obama je naložio je da se uvedu promene u načinu prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima, što će, kako je rekao, okončati program NSA "kakav sada postoji".

"Taj govor je dobar, jer pokazuje da su Amerikanci pokrenuli temu koja je izazivala ljutnju" (međunarodne zajednice), rekao je agenciji Frans pres jedan evropski izvor.


Evropski zvaničnici zatražili su od Baraka Obame da okonča sve aktivnosti usmerene protiv EU i dali mu rok do leta 2014. godine da izvrši reformu aktivnosti NSA.

Evropski parlament (EP) je pokazao uzdržanost reagujući na Obaminu izjavu od petka.

"EU ne treba da ukazuje poverenje možda praznim obećanjima Baraka Obame o NSA, već treba da nametne svoja pravila", napisao je na svom Tviter nalogu čelnik grupe Socijalista u EP Hanes Svoboda.

U sinoć objavljenom intervjuu nemačkoj televizji ZDF, Obama je rekao da neće dozvoliti da nadzor američkih obaveštajnih službi ugrozi odnose SAD s Nemačkom.

2024 © - Vesti online