Nedelja 19.01.2014.
11:01
Beta

Zašto su američki zvaničnici u paničnom strahu?

Zabrinutost i strah: Čak Hejgel, ministar odbrane SAD
 

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel je zabrinut da se tu možda radi "o nečem većem nego što izgleda", rekao je njegov portparol i dodao da Hejgel "želi da se to shavati vrlo, vrlo ozbiljno".

Otkrića o uznemiravajućem ponašanju osoblja koje opslužuje silose s interkontinentalnim nuklearnim projektilima samo se nižu, a sada je među njima i korišćenje droge.

Šefovi Vazduhoplovnih snaga SAD, u čijem se sastavu nalazi ovaj možda najosetljivi segment vojske, tvrde da su nevolje tek povremene, da se mogu ispraviti i da nema razloga za uzbunjivanje javnosti. Asošiejted pres je u maju pokrenuo priču o problemima među osobljem koje opslužuje nuklearni arsenal.

Situacija je postala dramatična kada je AP u novembru objavio delove još neobjavljene studije koja govori o "pregorevanju" vojnika zaduženih za lansiranje 450 komada oružja za masovno uništavanje. Spominje se i seksualno nasilništvo i nasilništvo u porodici.

U studiji do koje je AP došao u formi nacrta ukazuje se da je stopa izvođenja pripadnika nuklearnih jedinica pred vojni sud u poslednje dve godine više nego dvostruko veća nego u svim ostalim jedinicama vazduhoplovnih snaga SAD.

Sve do skora, Čak Hejgel nije mnogo govorio u javnosti o problemima i propustima u nuklearnim jedinicama. Prošle sedmice je, međutim, posetio kontrolni centar za lansiranje projektila, postavši prvi šef Pentagona koji je posetio to mesto još od 1982. godine.

Najmanje 34 pripadnika osoblja za lansiranje iz vazduhoplovne baze Malmstorm u Montani našlo se na udaru suspenzije bezbednosnih dozvola. Njima nije dozvoljeno da obavljaju redovne dužnosti u vezi s lansiranjem dok traje istraga. Oni su osumnjičeni za varanje ili tolerisanje varanja drugih iz jedinice, na rutinskom testiranju svog znanja kako se izvršavaju "hitna naređenja u slučaju rata".

2024 © - Vesti online