Subota 18.01.2014.
23:06
Srna

"Sarajevski atentat" u Drvengradu

Foto: Ilustracija
 

Sve se dešavalo na trgu u Drvengradu kada se od kapije kroz špalir dece iz višegradskih kulturno-umetničkih društava pojavilo vozilo u kome su se nalazili Ferdinad, njegova supruga Sofija i generalom Oskar Poćorek.

Dok se vozilo okretalo, iz mase se pojavio Gavrilo Princip koji je pucnjem u Ferdinada "aktivirao" trku statista, opšte komešanje i vatromet sa kuća grada od drveta.

Pre toga režiser Emir Kusturica je na trgu, scenski prilagođenom vremenu sarajevskog atentata, rekao da jedino Ferdinand nije znao da će biti ubijen u Sarajevu, a svi drugi su znali. "Kada je čuo za atentat u Sarajevu i da mu je bratić ubijen, car Franjo Josif je rekao: `Božija pravda je zadovoljena`", rekao je Kusturica.

Festival je u Dvorani "Prokleta avlija" zvanično otvorila francusko-argentinska glumica Bernes Bežo jednostavnom rečenicom – "Kustendorf je otvoren!".

Kusturica je istakao da je najveća vrijednost ovog festivala što na njemu učestvuju mladi filmski stvaraoci koji komuniciraju sa starijim iskusnim glumcima, režiserima i producentima.

2024 © - Vesti online