Petak 17.01.2014.
19:51
Beta

Prva dama: Status ili zanimanje

Dragica Nikolić svuda prati supruga, kao što čine prve dame Amerike
 

U Francuskoj to pitanje nije rešeno, dok je u SAD Hilari Klinton dobila status prve dame 1993. godine pošto je to bila odluka federalnog odbora. Kao i Hilari Klinton i sadašnja prva dama SAD, Mišel Obama napustila je sopstvenu karijeru i postala "de facto zvaničnik ili zaposlen" u vladi SAD i prati predsednika tokom putovanja.

U Nemačkoj suprug nemačke kancelarke Angele Merkel, profesor hemije Joakim Zauer je veoma nepoznat široj javnosti. On ponekad prati suprugu na putovanjima, ali je bio daleko od očiju javnosti za vreme izbora.

Oladnova prva dama završila u bolnici zbog druge (dame)
 

Prva dama Nemačke, Danijela Šat živi s predsednikom Joakim Gaukom od 2000. godine. Nikada se nisu venčali, a ona je prošle godine izjavila da "stvari treba da ostanu tako".

Najvši državnici u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu su samci. Te zemlje imaju kraljevske porodice i grbove monarhije koji sprovode protokolarna pitanja države. Premijeri Belgije i Luksemburga su homoseksualci, dok je holandski premijer samac, a njegov privatni život je veoma važan za većinu holandskih glasača.

Merkelinog prvog gospodina retko viđamo u javnosti

U Izraelu supruga Benjamina Netanjahua, Sara, nije popularna pošto narod smatra da prva dama troši mnogo novca i da se ne zna koliko se meša u političkim život svog supruga. Sara je treća supruga premijera.

2024 © - Vesti online