Petak 17.01.2014.
11:11
24sata.rs

Kontrolorka "zarobila" sve putnike

Svađa bahatog "švercera" i "savesne" kontrolorke, a "kažnjeni" svi ostali putnici
 

- Urlali smo na vozača da otvori vrata i da nas pusti da izađemo, ali on to nije učinio. To što neko nema kartu nije moj problem, kao ni ostalih putnika. Stalno pričaju kako ugnjetavaju kontrolore, a šta je sa zlostavljanim putnicima koji svašta trpe u prevozu. Radim u stranoj firmi i ne mogu sebi da dozvolim da kasnim na posao, jer mi se skida od plate - priča očevidac događaja Ivana J. (33).

Prepirka između putnika i kontrolorke trajala je oko 15 minuta, a zatim je on nasilno otvorio vrata i izašao.

U GSP-u nisu želeli da komentarišu slučaj uz obrazloženje da kontrola karata nije u njihovoj nadležnosti, dok u “Apeksu” kažu da putnik nije imao ispravnu kartu i da je fizički nasrnuo na kontrolorku, zbog čega je vozač odlučio da ne dozvoli izlazak putnika i zatvorio vrata.

Međutim, advokat Žarko Stojaković kaže da kontrolor ima pravo da kaže vozaču da zaustavi autobus, ali ne i da drži ljude zatvorene unutra.
- Vozač je dužan da otvori vrata, a kontrolor da izvede putnika koji nema kartu, da sačekaju policiju ili da mu napiše kaznu u vozilu, a autobus sa putnicima da krene

“Vozač dužan da posluša kontrolora”

U član 23. Pravilnika o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda stoji da "kontrolor može da zaustavi i zadrži vozilo na stajalištu kao i da pozove komunalnu policiju ukoliko putnik ne postupi po zahtevu kontrolora da napusti vozilo. Vozač je dužan da postupi po nalogu kontrolora i zaustavi vozilo dok putnik iz stava 1. ovog člana, ne napusti vozilo".

dalje - kaže Stojaković i dodaje da, prema njegovom mišljenju, putnici imaju pravo da tuže “Apeks” jer su im narušena ljudska prava.

- Putnici koji su imali karte, mogu da se udruže i podnesu tužbu za pretrpljeni strah od dobijanja otkaza, objašnjava advokat.

U “Apeksu” kažu da je “putnik, muškarac prilikom kontrole karata pokazao personalizovanu kartu sa ženskom slikom”.

- Kontrolorka ga je obavestila da se radi o zloupotrebi putne isprave i da je u obavezi da mu oduzme zloupotrebljenu karticu uz izdavanje službene beleške. On je u tom trenutku oštro i nasilno reagovao, zavrnuo kontrolorki ruku i oteo karticu - objašnjavaju u “Apeksu”.

2024 © - Vesti online