Petak 17.01.2014.
12:30
RTS

Manji račun za struju ako (opet) dokažeš da si siromašan

Uverenje za olakšice za struju isteklo je na kraju 2013. godine. Sada samo treba ponovo da podnose zahtev: Ksenija Hajduković iz Ministarstva energetike
 

Uverenje za olakšice za struju isteklo je na kraju 2013. godine tako da građani koji su imali status zaštićenog energetskog kupca, sada moraju ponovo da podnesu zahtev.

- Građani za dobijanje novog uverenja ne moraju ponovo da prikupljaju svu dokumentaciju kao kada su se prvi put prijavljivali, već je dovoljno da dođu sa svojom potvrdom o visini mesečnih primanja u nadležni organ lokalne samouprave ili svoj Centar za socijalni rad, navela je Ksenija Hajduković za RTS i dodala da je na zahtev EPS-a, da se ukinu ili smanje takse koji građani plaćaju za podnošenje zahteva, pozitivno odgovorilo 20 lokalnih samouprava.

Procenjuje se da pravo na olakšice ima 350.000 socijalno ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila samo petina građana.

Primena uredbe o energetski zaštićenom kupcu počela je 1. aprila, a podrazumeva umanjenje računa za struju i gas socijalno ugroženima za vrednost od 120 do 250 kilovat-sati svakog meseca, zavisno od broja članova.

Zbog problema sa decembarskim računima za struju, Ministarstvo energetike tražiće od EPS snadbevanja da se obračunski period za struju više ne povećava, kako se ne bi desilo da razlike u mesečnim računima za struju budu velike, navela je Hajdukovićeva. 

2024 © - Vesti online