Petak 17.01.2014.
15:04
Z. M. - Vesti

Zlatka ubio dvostruki život?

Biografija Zlatka Novakovića bila je puna tajni (Foto: Arhiva)
 




Kao što su "Vesti" pisale, posle eksplozije kašikare u automobilu BMW X5, u subotu noću na parkingu u Beču, pronađeni su Zlatko, koji je bio mrtav kada je stigla policija, dok je nemački državljanin Horst Valdemar V. (57), s otrgnutom rukom, podlegao na putu do bolnice.


Obdukcija je pokazala da je Zlatko ubijen sa tri hica u glavu i grudi, i to odpozadi, ali oružje i čaure još nisu nađeni. Prema nalazima obducenata kašikara je potom eksplodirala u ruci Horsta Valdemara V, koji se nalazio na mestu suvozača.

Pročitajte još:

* Bosanca raznela kašikara

* Misterija Zlatkovog ubistva

Zlatko je bio vlasnik dva kamiona i odbornik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Mondzeu, gde se nastanio sa suprugom i dve ćerke. Njegov partijski kolega Kristijan Oberšmid kaže da malo zna o poslovima Novakovića, koji mu je pričao da je mašinbravar i da je za vreme rata u Bosni radio kod rođaka u Nirnbergu.

Prema rečima komšija, Zlatko je bio zaposlen u firmi u Salcburgu koja je imala kranove, kao i u velikom koncernu elektronike.


- Rekao mi je da je njegova transportna firma tesno povezana sa velikom špedicijom iz Salcburga. Advokat te velike firme mu je pomogao kada mu je ukraden šleper - ispričao je Oberšmid.


Međutim, bečki mediji su objavili informacije iz salcburškog preduzeća koje je Novaković naveo. I u toj firmi navode da Zlatko Novaković ne postoji u njihovoj evidenciji, ni kao fizičko lice, ni kao predstavnik pravnog lica.


- Nikada nismo čuli za njega - odgovorili su iz te firme.

Biznis u Slovačkoj

Pored špedicije Trans Norix KG u Vals-Sicenhajmu Zlatko je u Bratislavi imao firmu koju je držao sa prijateljem Sašom P. On je sa Sašom uložio početni kapital od milion slovačkih kruna (oko 33.000 evra).

U potrazi za motivom zločina bečki dnevnik "Esterajh" tvrdi da je Zlatko nosio sa sobom po 30.000 evra.


- Zlatko je uvek kod sebe imao najmanje 30.000 evra kada je išao da sklapa poslove - rekao je Florijan H, koji se predstavio kao bliski prijatelj žrtve, ali je policija odbila to da komentariše.


Policija iz Salcburga, Gornje Austrije i Beča analizira i rute koje su koristili Zlatkovi kamioni. Činjenica je da su kamioni vozili kroz Španiju, Nemačku, Austriju, zemlje bivše Jugoslaviju i Bugarsku, a njima su upravljali vozači iz Istočne Evrope. Rođaci kažu da je Zlatko imao tesne poslovne kontakte u Bosni.


Postoji i trag koji policiju vodi do Bugarske, pošto je vozilo u kojem je pronađen mrtav na lizing u Bugarskoj uzeo državljanin te zemlje Georgi S. Portparol policije Tomas Kajblinger kaže da su ga inspektori već saslušali i da su u kontaktu s njim.


Kajblinger je potvrdio da pokušavaju da rasvetle okruženje žrtava i da postoji nekoliko teorija u vezi ovog slučaja, i da još nijedna nije isključena.
 

I oružje misterija

Još nije pronađeno oružje kojim je ubijen Zlatko, a postoji mogućnost da je od eksplozije dospelo u neki deo motora automobila.
Analiza kola odvija se sporo, jer kriminalističari moraju oprezno da provere svaki deo, objasnio je Klajbinger. Vozilo je usled eksplozije oštećeno i kontaminirano delovima tkiva žrtava. Još nije rasvetljeno ni odakle je kašikara i o kom modelu je reč, niti su izdvojeni svi delovi bombe.

2024 © - Vesti online