Utorak 16.03.2010.
18:38
Tanjug

Papa prvi put stiže u Britaniju!

Uskoro među anglikancima: Papa Benedikt XVI

Papu Benedikta će primiti britanska kraljica Elizabeta u svojoj rezidenciji u Edinburgu, saopštila je britanska vlada.


Poglavar Rimokatoličke crkve će se sastati i sa duhovnim vođom Anglikanske crkve, kenterberijskim nadbiskupom Rouanom Vilijamsom, dok će u Glazgovu i Koventriju održati javno bogosluženje, a u Londonu molitveno bdenje.


U saopštenju britanske vlade se navodi i da će jedna od tema tokom posete pape Benedikta biti odnosi između hrišćanskih crkava i glavnih religija, javio je Rojters.


"Poseta pape predstavlja jedinstvenu priliku za jačanje veza između Velike Britanije i Svete stolice u pogledu borbe protiv siromaštva i klimatskih promena, kao i važne uloge vere u stvaranju snažnih i jedinstvenih zajednica", izjavio je državni sekretar za Škotsku Džim Marfi, zadužen za vođenje priprema uoči papske posete.


Agencija podseća da je Vatikan svojom ranijom inicijativom da prihvati anglikance razočarane u svoju crkvu izazvao kritiku pojedinih pripadnika Anglikanske crkve koji su taj potez protumačili kao pokušaj da se iskoriste duboke podele u anglikanizmu.


Pojedini pripadnici anglikanske zajednice protive se, između ostalog, rukopoloženju žena i blagosiljanju homoseksualnih brakova.


Posle rimokatoličanstva i pravoslavlja, anglikanizam je treća najveća hrišćanska denominacija u svetu, a crkva je nastala u 16. veku otcepljenjem od Rimokatoličke crkve.

2024 © - Vesti online