Četvrtak 16.01.2014.
12:26
jutarnji.hr

Istočna Nemačka prodavala krv zatvorenika Zapadu za devize

Televizija ARD navela je kako je i bavarski Crveni krst preko posrednika u Švajcarskoj kupovao krv iz Istočne Nemačke, tj. Nemačke Demokratske Republike (DDR).

Ta televizija pozvala se na još neobjavljenu studiju Službe za dokumente tajne služne Štasi pod naslovom ''Roba iz zatvora klasnog neprijatelja - Rad zarobljenika u DDR-u, trgovina istok-zapad i državna sigurnost (1970-1989)''.

Foto: Ilustracija

Iz Štasijevih dokumenata proizlazi da su zarobljenicima u zatvoru u Valdhajmu   uzimali krv zatvorenicima bez njihovog pristanka, a medicinske sestre su čak jednom prilikom protestvovale uz obrazloženje da su 'jadni zatvorenici sigurno bili na to prisiljeni''.

Bavarski Crveni krst potvrdio je da su kupovali krv od DDR-a 80-ih godina prošlog veka. Ta organizacija izrazila je žaljenje zbog toga, ali ipak nije jasno jesu li bili svesni da se radilo o krvi zatvorenika.

''Deo logike sistema je bio da se ne izrabljuje zatvorenike samo radom, nego su im uzimali i krv i prodavali je Zapad'', rekao je istoričar Tobijas Vunšik za televiziju ARD, istakavšida su mnoge zapadne kompanije takođe kupovale robu iz DDR-a.

''Puno je slučajeva u kojima su zapadnjaci kupovali dobra koje su proizveli zatvorenicii'', rekao je on i dodao kako je na godišnjem nivou prodavano robe proizvedene u zatvorima u vrednosti od oko 100 miliona evra.

Automobilska kompanija Folksvagen kupovala je delove za vozila, ali su predstavnici tog giganta u emisiji televizije ARD saopštili da nisu znali da se radi o proizvodima koje su pravili zatvorenici.

''Oni koji su poslovali s DDR-om nikada ne mogu da budu sigurni pod kojim su uslovima proizvodi nastali'', izjavio je poverenik za Štasijevu dokumentaciju Roland Jan, zahtevajući da nemačke kompanije otvore svoje arhive kako bi ispravili greške iz prošlosti

2024 © - Vesti online