Petak 17.01.2014.
06:06
Z. Marjanović - Vesti

Popili 1.000 litara rakije


Među 14 takmičarskih ekipa najsimpatičnija, kao i uvek do sada, bila je ženska ekipa na čelu sa kapitenom Violetom Dmitrić.


- Vruća rakija iz našeg kazana, za razliku od one koju kuvaju mušakrci, je mnogo blaža, nekako ženska. Inače, do sada smo bile i pobednice vrućijade, ali, iskreno, pobedu smo osvojile na šarm, a ne na kvalitet skuvane rakije. Naša ekipa je, zapravo, podrška drugim ekipama jer, pošteno govoreći, žene nikada ne mogu da skuvaju tako dobru vruću rakiju kao muškarci - veli Violeta.


- U želji da sačuvamo tradiciju, a nešto i iz inata koji smo terali tadašnjoj vlasti i policiji, srpsku Novu godinu smo slavili po kućama. Neki od nas su zahvaljujući nekolicini meštana, a svako selo ih je imalo, koji su bili bliski sa policijom, zbog toga osetili kako je raditi na zatvorskim ekonomijama, ali to je u nama samo još više budilo inat da nastavimo tradiciju proslave pravoslavne Nove godine. U znak sećanja na vremena kada je proslava bila zabranjena, od pre pet godina u centru sela organizujemo vrućijadu, neformalno takmičenje u kuvanju i ispijanju vruće rakije i iz godine u godinu sve je više posetilaca iz drugih gružanskih sela, ali i iz udaljenijih gradova - ističe Boro Janićijević, majstor za kuvanje šumadijskog čaja, član pobedničke ekipe ovogodišnjeg vrbavskog dočeka srpske Nove godine.

Kontrola maligana

Poštujući staru izreku "da je rakija dobar sluga, ali loš gospodar", neki članovi ekipa koje su pripremale čuveni šumadijski napitak, a znajući da su poznati po čašici, bili su pod stalnom prismotrom i kontrolom najodgovornijih u ekipi. Učesnici i gosti bili su pod stalnom prismotrom saobraćajne policije, specijalnim aparatima pa je mereno prisustvo maligana u krvi što je bila vrlo efikasna mera kako se lepo drugarsko druženje ne bi pretvorilo u opšte opijanje i takmičara i gostiju.

Vrbavci su već odavno prevazišli inadžijske proslave srpske Nove godine u centru sela i sada to rade zarad produžetka tradicije i druženja.

Prema rečima Milete Brakovića, člana Organizacionog odbora vrućijade, šteta je što iz godine u godinu u gradovima Srbije, a posebno Šumadije, izostaje organizovan doček pravoslavne Nove godine.


- To pomalo govori i o karakteru Srba - narod će sve uraditi kada je nešto zabranjeno, a kada zabrana mine, onda za Srbina nema izazova. No, to ne važi za meštane Donje Vrbave koji su spontano napravili manifestaciju koja je sve posećenija i o kojoj se govori na daleko. Ona je samo deklarativno takmičarska jer je druženje glavni razlog okupljanja. Ove godine vruća rakija se pripremala u 14 kazana iz nekoliko puta i po proceni kompetentnog žirija, dok su članovi bili u stanju da stručno procenjuju kvalitet skuvane rakije, popijeno je 1.000 litara šumadijskog čaja, što je rekord za poslednjih pet godina od kada se zvanično održava vrućijada - istakao je Mileta.

2024 © - Vesti online