Petak 17.01.2014.
01:40
Z. M. - D. P. - Vesti

Misterija Zlatkovog ubistva

Zlatko Novaković pogođen s leđa s tri metka u glavu i grudi, a onda je eksplodirala kašikara u ruci suvozača Horsta Valdemara V.
 


Zlatko je, kao o mnogo naših zemljaka početkom 90-ih godina prošlog veka stigao u Austriju, u gradić Mondze sa nešto više od 3.000 stanovnika, smešten na obali istoimenog jezera u Gornjoj Austriji. 


Važio je za jednog od uglednijih građana, a bio je i odbornik Socijaldemokratske stranke Austrije (SPO) u ovom mestu. Kao što smo već pisali, posle eksplozije kašikare u automobilu BMW X5, u subotu noć na parkingu u Beču, pronađeni su Zlatko, koji je bio mrtav kada je pristigla policija i nemački državljanin Horst Valdemar V. (57). Nemcu je bila otrgnuta ruka i podlegao je povredama na putu do bolnice.

Trgovina ljudima

Policija istražuje i poslovno okruženje žrtava. Od utorka se vodi istraga i u vezi trgovine ljudima i prebacivanja ilegalaca. Tako se pretresaju i finansije Zlatka koji je imao poslovne kontakte sa Bosnom i Bugarskom. Meštani u komšiluku Zlatkove firme navode da je on često puštao Bosance i Rumune da prenoće u kancelariji.

Obdukcija je pokazala da je Zlatko ubijen hicima iz vatrenog oružja i da je bio već mrtav kada je eksplodirala kašikara. Zlatko je ubijen sa tri hica u glavu i grudi, i to otpozadi. On je sedeo na mestu vozača u BMNj -u Georgija S. bugarskih tablica. Prema nalazima obducenata kašikara je eksplodirala u ruci Horsta Valdemara V, koji se nalazio na mestu suvozača.


Na osnovu toga istražitelji razmatraju dve mogućnosti. Prva je da je reč o profesionalnom ubistvu. Prema toj varijanti ubica je ustrelio Zlatka, a Valdemar je pokušao da izbaci kašikaru, što mu nije pošlo za rukom.


U tom slučaju ubica je pucao iz pištolja koji je imao vreću za prikupljanje čaura, pošto one nisu pronađene na mestu tragedije.


Takođe, prema drugoj varijanti policija smatra da je moguće da je Zlatko ubijen na drugom mestu, a da je telo potom uneto u automobil. Na takav zaključak ukazuje i činjenica da oružje nije pronađeno u automobilu, pa se pretpostavlja da su ubica ili nekoliko njih odneli pištolj sa sobom. Međutim, ako je Zlatko već bio mrtav kada je unet u vozilo, ostaje misterija šta se desilo sa Valdemarom.

Pročitajte još:

* Bosanca raznela kašikara

Bečki dnevnici navode da su Zlatko i Valdemar zajedno vodili špediciju u Vals-Sicenhajmu, u pokrajini Salcburg. Ta firma, " Trans Norix KG " smeštena je u kancelariji u kojoj se nalazi samo jedan pisaći sto. Firma je osnovana aprila 2012, a Valdemar je u oktobru prošle godine podneo ostavku na mestu direktora. U knjigama firme naveden je i poslovođa, a preduzeće je navodno bilo pred stečajem.


Stoga se u medijima navodi i scenario prema kom je moguće da su se poslovni partneri Zlatko i Valdemar posvađali u automobilu. Na osnovu te verzije, Zlatko je bio smrtno ranjen i Valdemar je možda pokušao da kašikaru izbaci iz vozila, ali je ona detonirala. Međutim, ta teorija sadrži veliki propust, pošto bi u tom slučaju na mestu događaja ostao pištolj kojim je Zlatko ubijen.

Problemi s kirijom

Mesto na kojem se dogodila eksplozija nalazi se u blizini stana Valdemara, ali je on gotovo nepoznat komšijama.
- Video sam gospodina samo jednom, iako se svi stanari ovde dobro poznaju - kazao je Jakupi Škri.
Valdemar i poslovođa firme iznajmili su sobu u salcburškoj opštini Ojgendorf, gde je stanodavac stalno imao probleme sa njima pošto su mu redovno dugovali novac, a u petak oko 22 sati izbila je svađa oko ključa sobe.


Droga i oružje

Istražitelji još čekaju na analizu 10 praznih kanistera pronađenih u vozilu. Policija na uviđaju nije uočila da su kanisteri upotrebljavani, međutim, u takvim kanisterima se transportuju i tečni narkotici zbog čega su naređene hemijske analize. Stoga postoji i sumnja da su kamioni austrijskog preduzetnika možda korišćeni za prevoz sintetičkih droga kroz Evropu. Postoje i glasine, kako piše dnevnik "Esterajh", da su žrtve bile umešane u šverc oružja.

2024 © - Vesti online