Četvrtak 16.01.2014.
05:39
B92

Naučnici žele da stvore umiruću zvezdu - na Zemlji

Naučnici će napraviti i posebne komore za simulaciju - dve u Španiji i jednu u Francuskoj, da bi proučavali ovo što možete da vidite na fotografiji - smrt zvezde
 


U okviru projekta, koji bi trebalo da traje 6 godina, biće sagrađeno tri mašine, dugih po pet metara, kako bi bila stvorena međuzvezdanu prašinu sličnu onoj koja se može videti u spoljnim slojevima umiruće zvezde.


Kako bi postigli ovo, mašine će morati da manipulišu sa ugljenikom, azotom, kiseonikom, silicijumom, titanijumom, gvožđem i drugim materijalima na temperaturi od 1.500 stepeni Celzijusa.


Istraživač španskog centra za astrobiologiju, Hoze Cernićaro smatra da je u pitanju ambiciozan projekat ali da je potpuno moguć.


“Želimo da u laboratoriji stvorimo zvezdu. Očigledno, to je vrlo komplikovan objekat. Ne planiramo da odmah napravimo repliku zvezde, već samo njene atmosfere - mestu gde se stvara međuzvezdana prašina“, izjavio je.


Crveni džinovi se formiraju kada zvezda konvertuje vodonik u helijum kako bi stvorila svetlo i radijaciju. Vremenom, teži helijum tone do centra zvezde, stvarajući omotač vodonika oko helijumskog jezgra. Kada nestane vodonika, nestaje i energije potrebne za stvaranje pritiska koji na mestu drži spoljne slojeve zvezde.


Kako zvezda počne da se raspada, pritisak i temperatura rastu sve dok nisu dovoljni da se helijum pretvori u ugljenik.


Naučnici će takođe napraviti i posebne komore za simulaciju - dve u Španiji i jednu u Francuskoj kako bi proučavali različite fizičke i hemijske procese koji se ovom prilikom dešavaju.

2024 © - Vesti online