Sreda 15.01.2014.
20:16
Beta

"Novi Zakon o radu protiv neradnika"

Promenama se protive oni koji žive od nakaradnog sistema, kaže ministar Radulović
 

"Očekujemo da će zakoni o stečaju i privatizaciji biti usvojeni do kraja januara - od toga zavisi početak privatizacije. Političke partije treba da izgube u potpunosti uticaj na preduzeća u restrukturiranju. Imamo agresivan plan da se to sve završi do kraja 2014. godine", rekao je Radulović.

Ministar kaže da postoje veliki otpori promenama, da su protivnici novih zakona svi koji "žive od nakaradnog sistema", odnosno "sve interesene grupe koje na neki način gube ovim izmenama zakona".

"Zakon o radu je okrenut ka malim i srednjim preduzećima, ka nezaposlenima i ide protiv neradnika i onih koji zloupotrebljavaju sistem. Ima mnogo stvari koje se podmeću, koje su netačne, kako bi se prikazalo da je zakon protiv radnika, to jednostavno nije tako", rekao je Radulović.

Na pitanje o promenama u finansiranju zdravstvene zaštite, Radulović je rekao da je pogrešan sadašnji način po kojem se zaposlenima ne overavaju zdravstvene knjižice, ukoliko njihov poslodavac nije uplatio doprinos za zdravstvo.

"Zaposleni nisu krivi za to. Ne može se naplata doprinosa za zdravstvo vršiti preko zaposlenih, već je posao Poreske uprave da radi naplatu, da blokira firme i da osigura naplatu doprinosa, a ne da zaposleni ne dobijaju overene knjižice", rekao je Radulović.

Sindikati traže povlačenje zakona

 

Metalski sindikati Nezavisnost i Samostalni sindikat Srbije najavili su danas da će u Beogradu 24. januara održati veliki protest radnika preduzeća u restrukturiranju, ukoliko ne budu povučeni iz skupštinske procedure predlozi Zakona o privatizaciji i stečaju.

 

Sindikalni predstavnici preduzeća u restrukturiranju zatražili su i hitnu smenu ministra privrede Saše Radulovića. Posle skupa, oni su krenuli ka Skupštini i Vladi Srbije, kako bi predali zahtev za povlačenje predloženih zakona.

 

Predsednik Saveza samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je da predlog Zakona o privatizaciji vodi ka "nestanku preduzeća u restrukturiranju".

Predsednik radne grupe za organizaciju protesta firmi u resktrukturiranju Goran Miletić, naveo je da u firmama u stečaju radi oko 50.000 radnika.

 

Sindikati su ranije zatražili i povlačenje Nacrta zakona o radu, i u suprotnom najavili protest za 23. januar u Beogradu.

2024 © - Vesti online