Sreda 15.01.2014.
17:09
Beta

Očajna majka digla KBC Zemun na noge: Ovde nam se deca leče

Direktor Dragoš Stojanović rekao je novinarima povodom objavljenih fotografija da KBC Zemun, osnovan pre skoro 230 godina, nikada nije bio suočen sa tako senzacionalističkim izveštavanjem koje je povredilo etički i moralni kodeks i osećanja svih zaposlenih.

"Ništa nije idealno, ali nije ni alarmantno stanje da deca nemaju uslove za lečenje. Pedijatrija je smeštena u legat Karađorđevića, zgradu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture koja je zidana krajem 19 veka", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, fotografije jesu snimljene u toj bolnici, ali su primedbe koje idu uz njih nastale iz drugih razloga – između ostalog i zato što se toj ženi nisu svideli pacijenti sa kojima je delila sobu.

"Locirali smo problem, toga dana bolnica je bila krcata pacijentima, bio je maksimaln broj beba u svakoj sobi... potpuno je razumljivo da majke budu uz decu. Na podu se ne spava, ni ovde ni u jednoj bolnici, na pomoćnim krevetima da, kako bi svima izašli u susret. Obroci nisu hladni, osoba koja se bavi dečjom kuhinjom izuzetno je odgovorna i u kuhinju ne može da uđe niko", kazao je direktor.

Stojanović je dodao da stolice sa slika jesu rashodovane bolničke stolice koje stoje na balkonu i koje roditelji i rodbina unose za vreme posete.

"Želeli bismo da svako dete ima najadekvatnije uslove... ali je najvažnije da je svako zbrinuto, da ima adekvatnu terapiju, negu i tretman, a da li će neka majka da bude ljuta jer nema najbolji krevet, ili zato što joj se ne sviđaju osobe sa kojima je u sobi, ili zato što gledaju da samo njihovo dete dobije sve... to je druga stvar", kazao je Stojanović.

Stojanović je ponovio da su na tom odeljenju zadovoljeni svi postulati dobre kliničke prakse, da zaposleni daju sve od sebe i pored toga što nije sve idealno.

"Kontrolni pregledi u bolnici, unutrašnji i stručni nadzor i Komisija za proveru kvaliteta rada pokazuju da nije bilo stručnih propusta u lečenju ni tog a ni druge dece", kazao je direktor i dodao da je inspekcija i juče obavila svoj posao u bolnici.

Direktor je izrazio nadu da će rekonstrukcija objekta početi 2015. godine.

Konferencija, tokom koje su novinari imali priliku da obiđu deo bolnice koji je bio izuzetno čist, sazvana je zbog fotografija na kojima se vide dotrajali nameštaj, napukli podovi i roditelji koji spavaju na podu na odeljenju pedijatrije u KBC Zemun, i zbog navoda da je bolnica "leglo zaraze" i da se deci služe hladni obroci.

Novinarima su se obratile i dve odabrane pacijentkinje, koje su navele da su zadovoljne lečenjem njihove dece i čistoćom na odeljenju.

Nadležni sa odeljenja, naveli su, pre početka konferecnije, da rekonstrukcija ne može da se obavi jer su za nju potrebni papiri bez kojih ne mogu čak ni da se promene ni cevi u kupatilima, ni linoleumi ispod kojih "živi ceo zološki vrt", "koji povremeno izlazi na površinu", a ni krov koji prokišnjava, zbog čega je zatvoren sprat na kojem su bile sobe za roditelje.

2024 © - Vesti online