Sreda 15.01.2014.
16:24
Srna

"Amerikanci ubacili softver za sajber napade"

NSA je u gotovo 100.000 kompjutera širom sveta ubacila softver, koji omogućava praćenje i "digitalni autoput" za sajber napade: Njujork tajms
 

NSA je ubacila ovaj sofvter preko kompjuterske mreže, ali je koristila i tajnu tehnologiju, koja omogućava pristup čak i onim kompjuterima koji nisu povezani sa internetom, navodi list, pozivajući se na zvaničnike, eksperte i dokumenta koja je prosledio bivši službenik NSA Edvard Snouden.

"Njujork tajms" navodi da se ta tehnologija koristi od 2008. godine i oslanja se na prikriveni kanal radio-talasa koji se prenose sa malih štampanih ploča, na koje su postavljene elektronske komponente tako da formiraju kolo, i USB kartica, a onda se tajno ubacuju u kompjutere.

"Tehnologija radio frekvencije pomogla je da se reši jedan od najvećih problema američkih obaveštajnih službi - ubaciti se u kompjuter koji su saveznici ili protivnici pokušali da obezbede od špijuniranja ili sajber napada", navodi list i dodaje da se u većini slučajeva oprema za radio frekvenciju mora fizički ubaciti u kompjuter, i to obično radi ili špijun, ili proizvođač, a u nekim slučajevima korisnik.

Česte mete ovog programa, pod šifrovanim nazivom "Kvantum", su neke jedinice kineske vojske, koju je Vašington optužio za digitalne napade na američke vojne i industrijske mete.

List ističe da je ovaj program uspeo da ubaci softver i u kompjutersku mrežu ruske armije, kao i u sisteme koje koriste meksička policija i narko-karteli, trgovinske institucije EU i saveznici kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

"Tajms" ističe da nema dokaza da je NSA ubacila taj softver ili koristila radio tehnologiju unutar SAD.

"Aktivnosti NSA su fokusirane i usmerene protiv validnih međunarodnih obaveštajnih meta kao odgovor na obaveštajne zahteve u određenom trenutku", rekla je portparol NSA, a prenosi list.

2024 © - Vesti online