Sreda 15.01.2014.
14:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Naša prava maska za pranje para

Srđan Šajn, predsednik Romske partije
 

Da li je prijava lažna ili nije?
- Ja sam sa Olahom pričao kada sam čuo šta se dogodilo i naravno to osudio, a onda sam u novinama pročitao da postoji sumnja da je njegova tvrdnja lažna. Ukoliko policija sumnja da je Vince 6. januara lažno prijavio da su ga dvojica muškaraca fizički napala i povredila zbog njegove nacionalne pripadnosti, treba da reaguje. Zloupotrebe postoje i njihovo zataškavanje neće pomoći da se položaj romske manjine poboljša. Slučaj treba posmatrati individualno i ne dozvoliti da se zbog tog slučaja svi Romi proglase nepoštenim.

Trošenje pod kontrolom

Od 21. januara Savet za integraciju Roma pokreće sajt i svako ko želi moći će da pogleda šta je urađeno i kako napredujemo. Strani donatori imaju jasno definisan način za kontrolu trošenja para, a novac iz IPA fondova i Vlade Srbije moraće mnogo bolje da se kontroliše - smatra Šajn.


Koliko nevladinih organizacija koje se bave pravima Roma postoji u Srbiji?
- Čini mi se da ih ima preko 200, ali se suštinski pravima Roma bave svega njih tri ili četiri.


A ostale?
- Mnoge služe kao veš-mašine za pranje para.


Kako znate?
- Uloženo je oko 70 miliona evra za poslednjih šest, sedam godina, a ništa nije urađeno. Došli smo do saznanja da su u predizbornoj kampanji neke od tih organizacija biračima delile šećer i brašno iz robnih rezervi.

Zloupotreba pred konkurs

- Utisak je da određena udruženja pred ovogodišnje konkurse za dodelu nemalih sredstava iz budžeta grada Novog Sada, što kroz upravu za kulturu, što kroz upravu za socijalnu politiku, vrše specifičan vid pritiska na grad. Mislim da dolazi do teških zloupotreba manjinskih prava i nadam se da će nadležni državni organi reagovati i procesuirati sve one koji se bave takvim stvarima - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.


Da li ste do sada nešto preduzeli da to ne postane praksa?
- Zato i tražimo od države da radi svoj posao i iznese u javnost konkretne rezultate. Napravili smo i sajt gde ćemo prikazati koliko je para stiglo od donatora, i to je način da svi projekti budu transparentni.


Da li će se ponovo izdvojiti novac iz budžeta za potrebe romske i drugih manjina?

- Da.

2024 © - Vesti online