Sreda 15.01.2014.
05:53
RTS

Otkriveno naselje staro milion godina!

Istraživanje je pokazalo da je alat pravio predak roda homo, a možda čak i homo erektus (Foto: Arhiva)
 


Vrsta koja je napravila alatke na tom području bili su preci modernog čoveka, ili njegovi bliski rođaci, a u artefaktima koji su otkriveni od narednog meseca moći će da uživaju posetioci Prirodnjačkog muzeja u prestonici Londonu.


Istraživanje je pokazalo da je alat pravio predak roda homo, a možda čak i homo erektus, ljudski predak koji je hodao uspravno i imao manji mozak od današnjeg čoveka.


Veruje se da je na tom području nekad tekla Temza, koja se ulivala u Severno more, a oko koje su se nastanili praljudi. Iako obala obiluje raznim alatkama, na teritoriji još nije pronađen nijedan ljudski ostatak.


“Bilo nam je potrebno više od decenije da spojimo priču o ljudima koji su nastanjivali drevnu Britaniju. Novo otkriće pružilo nam je novi, uzbudljivi uvid u prošlost“, rekao je profesor Kris Stringer iz muzeja u Londonu, dodajući da je fascinantno koliko istorije stoji pod nogama stanovnika ostrvske države.


Inače, ljudski preci u Britaniji bili su suočeni s temperaturama drastično nižim od današnjih, ali i s opasnim grabljivicama, poput sabljozubog tigra. Moguće je da ih je naizgled nezahvalni predeo privukao zbog mamuta i bizona, koje su najverovatnije lovili na tom području.

2024 © - Vesti online