Sreda 15.01.2014.
03:50
Beta

“Srbija može što i Nemačka i Švajcarska“

Nenad Popović na predstavljanju svoje knjige u Beogradu
 


Popović je predstavio svoju knjigu "Politička neutralnost i ekonomija", i ocenio da interes Srbija nije da bude članica EU, već da bude "neutralna" - sarađujući i sa EU, i sa zemljama Istoka, predvođenim Rusijom.


"Mit o EU, kao ekonomskom raju, srušen je, kao što je nekada srušen Berlinski zid. Ne smemo da dozvolimo da Srbija bude jedina zemlja koja je to prespavala, kao pad Berlinskog zida", naveo je on.


"Evropska unija ima alternativu: ekonomski samostalnu, politički i vojno neutralnu Srbiju koja ne živi od diktata Zapada, već izlaz iz sistemske ekonomske krize vidi u otvaranju novih spoljnotrgovinskih horizonata, među kojima je najperspektivniji svakako budući Evroazijski ekonomski savez, predvođen Rusijom", smatra Popović.


Kao štetu od eventualnog prijema Srbije u EU, Popović je naveo to što bi se ugasio sporazum Srbije i Rusije o slobodnoj trgovini koji Srbiji omogućava da u Rusiju bez carine izvozi 98 odsto robe.


Srbija treba, po njegovim rečima, da radi isto što je, kako smatra, učinila Nemačka "koja je prebrodila krizu tako sto je svoj izvoz preorijentisala sa tržišta EU - koje je u padu, na Rusiju i Kazahstan - čija su tržišta u ekspanziji".


Popović je položaj Srbije uporedio i sa Švajcarske koja je na referendumu odbacila mogućnost da postane članica EU. Za to se u Švajcarskoj zalagala tada mala politička stranka - Švajcarska narodna partija koja je danas jedna od najačih, rekao je Popović i istakao da je "analogija (DSS) s tom malom partijom i Srbijom potpuna".

2024 © - Vesti online