Sreda 15.01.2014.
00:04
Beta

Prpa: Slučaj Ćuruvija nije rešen

Ubijeni vlasnik Dnevnog telegrafa Slavko Ćuruvija
 

"Ovo je rešavanje samo onog očiglednog, najočiglednijeg", rekla je Prpa za Radio-televiziju Vojvodine i ocenila da su podaci koji su objavljeni, bili dostupni još od novembra 2000. godine. Ona je ocenila da je - i politički i etički - taj slučaj "bizaran i
konfuzan" i dodala da ovih dana nije čula ništa novo u vezi sa ubistvom svog supruga.

"Zna se ko je nalogodavac ubistva"

Prpa je ocenila da, ukoliko istraga stane na tome da je bivši
načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Rade Marković glavni nalogodavac ubistva, onda ništa nije urađeno.

"SDB je samo operativni, izvršni deo - oni izvršavaju naredbe
političkog vrha... To je bila zločinačka država koja, umesto da štiti svoje građane - ubija svoje građane, po nalozima političkih vrhova", rekla je Branka Prpa.

"Notorna činjenica je da je (sadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije) Aleksandar Vučić u vreme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja, da je (sadašnji predsednik Srbije) Tomislav Nikolić bio potpredsednik Vlade Srbije, da je koalicija JUL-radikali bila ključna u kreiranju Zakona o informisanju od oktobra 1998.
godine, kada počinju intenzivni progoni nezavisnih novinara, a pre svega Slavka Ćuruvije", navela je Prpa.

Po njenim rečima, nije moguće da niko od njih ništa nije znao o ubistvu. Ocenila je da je poslednjih godina bilo mnogo izvinjenja, ali su sva ona bila "blasfemična". "Mnogo jače od samog izvinjenja je da kažeš istinu i da svedočiš o tome za šta ti sebe smatraš odgovornim, a da meni prepustiš odluku da li ću da ti oprostim ili ne", kazala je Branka Prpa i dodala da se "od ljudske krvi ruke ne peru".

Ukazala je da bi u svakom slučaju trebalo uzeti u obzir i tadašnje izjave Mirjane Marković, supruge pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, i ispitati i taj aspekt.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da se sumnja da su nesporedni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije bivši operativci Državne bezbednosti Miroslav Kurak i Ratko Romić, a podstrekači Radomir Marković i Milan Radonjić. Romić i Radonjić su juče uhapšeni, Marković je u zatvoru, a Kurak je van Srbije.

2024 © - Vesti online