Utorak 14.01.2014.
16:21
Beta

U Nilu se utopilo 200 žena i dece izbeglica

Žene i deca beže od brutalnog nasilja između dva naroda i dve vere
 

On je naveo da linija fronta nastavlja da se pomera, ali da izgleda da se borbe vode na oko 70 kilometara severno od Jube, glavnog grada Južnog Sudana.

U Etiopiji, gde se održavaju mirovni pregovori, portparol pobunjeničkih grupa i bivši brigadni general vojske Južnog Sudana Lul Ruai Kong rekao je da helikopteri i borbeni avioni Ugande bombarduju pobunjeničke položaje u Južnom Sudanu.

Drugi zvaničnik naklonjen pobunjenicima, Gidon Gatpan Taor rekao je da su pobunjenici opisali da su bili pogođeni projektilima koji izazivaju opekotine, dodavši da je verovatno u pitanju beli fosfor.

Vojska, paravojska, profiteri, lokalno stanovništvo, svi krenuli u ubijanja
 

Desetine hiljada stanovnika Južnog Sudana prešlo je reku Nil u drvenim čamcima kako bi potražili spas od borbi koje se vode oko grada Bora koji drže pobunjenici.

U Južnom Sudanu traje oružani sukob pristalica aktuelnog predsednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamenika Rika Mačara. Sukob je poprimio etničke razmere i sada se bore pripadnici naroda Nueri koji podržavaju Mačara, i pripadnici naroda Dinke – pristalice Kira.

Vojska je krajem prošlog meseca saopštila da su pobunjenici ušli i u izbeglički logor u Boru, u kojem je boravilo oko 17.000 ljudi.

2024 © - Vesti online