Utorak 14.01.2014.
13:53
index.hr

Znate li šta je zeleno zlato?

"Zeleno zlato" je marihuana! Legalizacija njene prodaje u pojedinim državama SAD-a je dovela do vrtoglavog rasta akcija kompanija, koje uzgajaju ovu biljku
 

Brus Perlovin, direktor kompanije "Hemp", čije su deonice u samo tri dana porasle za čak 205 posto, kaže da ulagači masovno kupuju akcije kompanija vezanih za marihuanu jer žele da pronađu "novi 'Majkrosoft'".

I Robert Fričel iz kompanije "Advanced Cannabis Solutions" se pohvalio da su akcije u poslednjem tromesečju porasle za 144 posto. Istakao je da je euforija na tržištu tolika da neke deonice beleže porast od čak 1.700 posto.

- Potražnja za marihuanom nezaustavljivo raste, svedoci smo rađanja nove industrije, objasnio je Perlovin, inače nekada osuđivani diler marihuane, koji je prošlog meseca prodao 12 miliona deonica svoje kompanije.

Cena deonice "GreenGro Technologies", kompanije koja pruža medicinske usluge, porasla je 1.714 posto dok je cena deonica "Tranzbyte Corp", firme koja prodaje

Osamnaest saveznih država SAD trenutno dozvoljava medicinsku upotrebu marihuane. Prema procenama, legalizacija marihuane pokrenula bi industriju vrednu od 35 do 45 milijardi dolara.

marihuanu u američkoj državi Kolorado, porasla 310 odsto za samo pet dana trgovine.

Regulatori, s druge strane, upozoravaju na mogućnost prevara i gubitaka. Ulagače koji su u poslednje vreme ostvarili vrtoglave zarade, upozorenja, međutim, previše ne zabrinjavaju.

Pomama za deonicama počela je nakon što je Kolorado legalizovao prodaju marihuane svim građanima starijim od 21 godine, a Njujork gotovo istovremeno objavio da planira da revidira zakone kako bi se dopustilo korišćenje marihuane kod lečenja nekih bolesti.

2024 © - Vesti online