Utorak 14.01.2014.
14:15
Srna

Narod isterao narko kartel iz cele oblasti

Ministar unutrašnjih poslova Miguel Anhel Osorio Čong rekao je da će federalne trupe, uz podršku državne policije, pokrenuti patrole u području Tijera Kalijente, uporištu narko kartela "Vitezovi templari".

"Budite sigurni da ćemo obuzdati nasilje u Mičoakanu", rekao je Osorio Čong i pozvao naoružane građane da se povuku, kako bi državne snage mogle da se rasporede.

Oranizovane grupe građana od kraja prošle godine zašle su dublje u teritoriju narko kartela, što je pojačalo rizik od krvavih obračuna u urbanim područjima. Građani su se organizovali pre skoro godinu dana, s tvrdnjom da lokalna policija nije spremna da se suprotstavi nasilju i iznudama koje vrše kriminalci.

Građani su od kriminalaca i narko bande "čistili" jedan po jedan grad, a samoorganizovanoj miliciji su se pridružili skoro svi muškarci - od onih tek stasalih da nose puške do vremešnih penzionera. Svi su naoružani, a kapital koji su posedovali su uložili u opremu, oružje i vozila.

Kancelarija državnog tužioca saopštila je da je poslala u to područje 11 helikoptera i 70 federalnih istražilaca radi ponovnog uspostavljanja reda i poštovanja zakona.

Estanislao Beltran, vođa jedne naoružane grupe građana, odbacio je ideju o polaganju oružja ili priključivanju policijskim snagama.

2024 © - Vesti online