Utorak 14.01.2014.
12:32
Beta

Bulatović: Bili smo lepi, mladi i pametni

Momir Bulatović se priseća kako je sve počelo u Crnoj Gori
 

Mitingaške proteste pre četvrt veka, kako je Bulatović naveo u intervjuu podgoričkom listu Dan, izneli su mladi ljudi, pre svega sa Univezriteta.

"Zato se s pravom može govoriti i o mladosti, i o pameti i lepoti", rekao je Bulatović, podsetivši na političku floskulu o "mladom, lepom i pametnom" novom crnogorskom rukovodstvu u kome su pored Bulatovića bili i Milo Đukanović i Svetozar Marović.

Momir Bulatović sumnja da će Crna Gora i Srbija ikada postati članice EU.


"Nisam kockar, ali kad bih morao da se kladim, sav svoj imetak stavio bih na stranu koja tvrdi da ni Crna Gora, ni Srbija neće postati punopravne članice EU", rekao je Bulatović.

 

Prema njegovim rečima, pitanje je do kada će opstati i sama EU.

 

 

"U pitanju je zaludan posao. Bojim se da tako neće biti u odnosu na NATO, ali to je već neka druga priča", rekao je Bulatović.

Prema rečima Bulatovića, međutim, Đukanović, Svetozar Marović i sadašnja ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić su se njemu pridružili tek kad su videli da je uspela smena stare vlasti. Bulatović je dodao da su Đukanović i Pejanović Đurišić "bili sa druge strane barikade", jer su bili članovi Centralnog komiteta Saveza komunista, dok je Marović bio "lokalni budvanski funkcioner".

U takozvanoj antibirokratskoj revoluciji, 11. januara 1989, uličnim protestima, smenjena je celokupna vlast u Crnoj Gori, a novo rukovodstvo "mladih, lepih i pametnih" je kasnije tu činjenciu pretvorilo u politički slogan "Godine počinju januarom".

Većina političkih analitičara danas smatra da je ulična smena bivše crnogorske vlasti bila, zapravo, državni puč, izveden po scenariju Slobodana Miloševića, sa njegovom namerom da se Crna Gora pretvori u "vazalnu srpsku provinciju".

2024 © - Vesti online